RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Археологи знайшли загадкові споруди, яким 2 тис. років - мали особливе значення: фото

У Південно-Африканській республіці група дослідників з Йоханнесбургского університету виявила кілька десятків величезних пасток кам'яного віку, які використовувалися стародавніми мисливцями для загону диких тварин. Йдеться про пастки, які вчені називають пустельними "повітряними зміями" - за своєю трикутною формою вони нагадують повітряних зміїв.

Дослідження опубліковане в журналі Archaeological and Anthropological Sciences.

Група дослідників Палео-дослідницького інституту Університету Йоганнесбурга виявила у Південній Африці кілька будівль, які були пустельними "повітряними зміями". Ці стародавні "злітно-посадкові смуги" древні мисливці будували для загону і полегшення вбивства диких тварин.

Подібні споруди не раз знаходили на території Ізраїлю, Сирії та Йорданії. Тепер же отримано пряме свідчення того, що і древні мисливці Південної Африки, що жили в епоху неоліту та бронзового століття, активно використовували "повітряних зміїв" для полювання.

"Повітряні змії" були зроблені за допомогою каменів, які утворюють дві стіни навпроти одна одної і звужуються у формі пастки. Врешті-решт стіни сходяться до замкнутого загону, де було легко вбити тварин. За допомогою "повітряних зміїв" вбивали свиней, оленів та худобу. Дослідники виявили кілька таких споруд поблизу села Кеймоес у ПАР.

Древні споруди було знайдено в різних місцях під час вивчення південноафриканського ландшафту за допомогою обладнання LiDAR з літака протягом 2016-2019 років. Дослідники також виявили, що стародавні будівельники іноді будували кілька "повітряних зміїв", розташованих близько один до одного, кожен з яких мав на меті захоплення різних тварин.

Дослідники також припускають, що побудова даних споруд та способи їх використання стародавніми людьми демонструють чітке розуміння поведінки тварин, включаючи міграційні схеми. Вони також були зручними - всі "повітряні змії" були побудовані на відстані 2 км від водойм, а їх висота дозволяла легко збігати вниз.

Як повідомляв "Апостроф", раніше археологи виявили скам'янілості риб віком 56 мільйонів років в пустелі на сході Єгипту, які показують, що риба могла існувати в морях з температурою, що наближається до 35 градусів за Цельсієм.