RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Вища освіта в Україні: за що будуть позбавляти диплому

Український уряд затвердив документ. згідно з яким в Україні зможуть позбавляти студентів і випускників ступеня бакалавра або магістра. Приводом для цього може стати "порушення академічної доброчесності". Зокрема - плагіат.

Портал "Апостроф" вирішив розібратися, за що українських бакалаврів і магістрів можуть позбавити їхніх наукових ступенів.

Так, дія прийнятого Кабміном порядку буде поширюватися на власників ступенів "молодший бакалавр", "бакалавр" і "магістр".

Таким способом Міністерство освіти і науки хоче виховувати в студентах і майбутніх вчених почуття академічної сумлінності і відповідальності за виконану ними вчену діяльність.

"Урядом прийнято важливе рішення, а саме - створення правових умов, які стимулюватимуть здобувачів освіти дотримуватися академічної чесноти і нести відповідальність в разі порушень.

Важливо, що тепер на державному рівні чітко визначені процедура прийняття рішення про скасування міри або кваліфікації фахівця і коло уповноважених на такі дії суб'єктів. Мова виключно про вищі навчальні заклади", - розповів міністр освіти і науки Сергій Шкарлет.

Крім плагіату приводом для такого дисциплінарного покарання можуть бути:

- фабрикації;

- фальсифікації;

- списування;

- обман;

- хабарництво.

Повідомлення про факт порушення академічної доброчесності

Приймати рішення про скасування присвоєння випускнику відповідного ступеня може виключно той навчальний заклад, який його присвоїв.

У повідомленні про факт порушення академічної доброчесності повинна бути вказана наступна інформація:

- П. І. Б особи, яке вчинила порушення;

- склад порушення академічної чесноти;

- докази, які це підтверджують;

- П. І. Б / найменування замовника, його адреса / електронну адресу, номер телефону.

Порядок відповідної процедури буде затверджуватися вченою радою вищого навчального закладу. При цьому особа, щодо якої запустили таку процедуру, може подати заяву про добровільну відмову від наукового ступеня та відновитися на навчання, щоб отримати його чесним шляхом.

Раніше ми також повідомляли, що в Україні змінять систему профосвіти: які будуть вимоги до ліцеїв.