RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

Пиву - 9000 років: археологи в Китаї знайшли сліди вживання алкоголю

У Південному Китаї під час розкопок поховань віком дев'ять тисяч років, археологи знайшли керамічний посуд зі слідами пивного напою. Це - одне з найдавніших свідчень виробництва і вживання пива.

Про це пише журнал PLOS ONE.

Археологи знайшли в кургані з людськими останками посудин, які використовувалися для пиття алкоголю. Вчені проаналізували залишки крохмалю і фітолітів - скам'янілих рослин і грибів, зібраних з внутрішньої поверхні горщиків.

Згідно з результатами аналізів, у пробах виявили мікробні цвіль і дріжджі, відповідні продуктам бродіння пива. Вони не зустрічаються в природних умовах в грунті або в інших органічних продуктах. Крім того, в зразках знайшли фітоліти рисового лушпиння та інших рослин. Стародавні пивовари могли додавати їх в напій в якості агента бродіння.

Однак давнє пиво мало нагадувало сучасний напій. На думку вчених, це був трохи зброджений мутний солодкуватий напій типу ферментованого напою з рису. Знайшовши судини із залишками пива поруч з могилами, археологи припустили, що вживання пива було частиною похоронної церемонії або ритуалу вшанування померлих.

Як розповідав "Апостроф", в Помпеях відкрили давньоримський фаст-фуд, якому 2 тисячі років. Археологи розкопали його в минулому році.