RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

В Італії вчені знайшли унікальне поховання дитини: прикраси 10 тисяч років, фото

В одній із печер в Італії археологи виявили прикрашене поховання немовляти віком 10 000 років. Це одне із найстаріших поховань у Європі з усіх відомих.

Про це повідомило видання Dailymail.

Ймовірно, це була дитина мисливця-збирача. Немовляті дали прізвисько Неві. Його тіло було прикрашене намистами з мушель та кігтем пугача, повідомила група вчених з Університету Колорадо в Денвері.

Неве був вперше виявлений у печері Арма-Вейрана в Лігурійських передгір'ях Альп ще в 2017 році, а наступного року були проведені копіткі розкопки.

Експерти сказали, що багато поховань часів раннього мезоліту вже відомі, але подібні знахідки є доказом егалітарного характеру похоронного поводження на той час.

"Еволюція та розвиток того, як давні люди ховали своїх мерців, як показують археологічні розкопки, мають величезне культурне значення", - сказали експерти.

Похоронна практика може пролити світло на структуру суспільств минулого. Наприклад, поховання дітей показує, що їх вважали повноцінними людьми, гідними всіх почестей.

Археологи також зазначили, що поховання Неве схоже на поховання 11 500-річних немовлят, раніше знайдених в Апуорд-Сан-Рівер, Аляска.

Це говорить про те, що визнання немовлят повноправними людьми може походити з культури предків, що поділяється народами, які мігрували до Європи та Північної Америки.

Як альтернатива, як зазначила команда, це могло виникнути паралельно в різних умовах.

Арма Вейрана – популярне місце на північному заході Італії не лише серед місцевих, а й серед мародерів, розкопки яких виявили знаряддя пізнього льодовикового періоду, які вперше привернули увагу археологів до печери у 2015 році.

Команда провела свої перші два сезони, працюючи біля входу в печеру, розкопуючи інструменти, зроблені 50 000 років тому, але була заінтригована відкриттям молодших інструментів, які, здавалося, розмивалися з глибини печери.

Коли вони почали досліджувати ці шари відкладень, команда натрапила на кілька пробитих намистинок з мушель, що невдовзі призвело до виявлення частини тюбетейки Неве антропологом Клодін Гравель-Мігель.

"Я копав на сусідньому майдані і пам'ятаю, як подивився і подумав: "Це дивна кістка", - сказав експерт з Університету штату Арізона.

"Незабаром стало ясно, що ми дивимося не лише на людський череп, але й на дуже молоду особу. Це був емоційний день".

Дослідивши прикраси, з якими була похована Неве, включаючи не лише намисто та пазурі, але й чотири підвіски з черепашок, команда виявила, що кожне з них було зроблено з великою обережністю.

Крім того, зношування деяких предметів передбачає, що вони, ймовірно, були передані дитині іншими членами її групи мисливців-збирачів.

Дослідження зубів Неве показали, що їй, ймовірно, було всього 40-50 днів, коли вона померла, і вона зазнала стресу в утробі матері. При цьому команда виявила ознаки того, що її зуби тимчасово перестали рости як за 47, так і за 28 днів до народження.

Тим часом саме за допомогою радіовуглецевого датування останків археологи змогли визначити, що Неве жив близько 10 000 років тому.

"Є пристойний список людських поховань близько 14000 років тому", - сказав автор статті та палеоантрополог Джеймі Ходжкінс з Університету Колорадо в Денвері, який проаналізував намистинки з черепашок, виявлені з Нивом.

Але останній період верхнього палеоліту і рання частина мезоліту менш відомі, коли йдеться про похоронні обряди.

"Поховання немовлят особливо рідкісні, тому Неве додає важливу інформацію, щоб заповнити цю прогалину", - додав він.

"Мезоліт особливо цікавий", - додала автор статті та палеоантрополог Кейлі Орр із Медичної школи Університету Колорадо.

"Він пішов за кінцем останнього льодовикового періоду і представляє останній період у Європі, коли полювання та збирання були основним способом виживання".

"Отже, це справді важливий період часу для розуміння передісторії людини".

"Методи розкопок [використані в цьому випадку] є сучасними і не залишають сумнівів щодо матеріалів зі скелетом", - прокоментував Кертіс Марін, археолог з Університету штату Арізона, який не брав участі в дослідженні.

Повні результати дослідження було опубліковано у журналі Scientific Reports.

Раніше ми повідомляли про те, як археологи під час розкопок королівських гробниць знайшли найдавніші фігури Будди.