RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

"Злий близнюк Землі": зонд НАСА зміг зробити фото Венери у всій красі

Мало відомостей, чому Венера стала негостинним "злим близнюком" Землі, а наша планета перетворилася на оазис. Але тепер вчені відновили надію, що зможуть розібратися в цьому після того, як сонячний зонд NASA Parker вперше зробив приголомшливий знімок Венери у видимому світлі.

Про унікальні фото Венери розповідає "Апостроф" з посиланням на DailyMail.

NASA фіксує перші зображення поверхні Венери у видимому світлі. Фото показують характерні риси поверхні, такі як континентальні регіони, рівнини та плато, а також люмінесцентний ореол кисню в атмосфері, яка оточує планету.

Зображення WISPR (ліворуч) порівнювали з топографічними картами, створеними за допомогою радара (праворуч)Фото: NASA

"Венера є третім за яскравістю об'єктом на небі, але донедавна ми не мали багато інформації про те, як виглядала її поверхня, тому що наш погляд на неї заблокований густою атмосферою", — сказав Браян Вуд, провідний автор нового дослідження та фізик з Лабораторії військово-морських досліджень у Вашингтоні, округ Колумбія.

WISPR (сонячний зонд) був розроблений для того, щоб побачити слабкі риси в сонячній атмосфері та вітрі, і деякі вчені подумали, що вони можуть використовувати фотоапарат, щоб зафіксувати вершини хмар, що покривають Венеру, коли Parker проходить повз планету.

Зображення показали особливості на поверхні Венери, такі як континентальний регіон Афродіта Терра, плато Теллус-Регіо та рівнини Айно-Планітіа. Оскільки регіони з більшою висотою приблизно на 47°C прохолодніші, ніж нижчі, вони демонструються у вигляді темних плям серед світлих низин.

Зображення, об’єднані у відео, були настільки вражаючими, що вчені знову ввімкнули камери зонду під час четвертого проходу в лютому 2021 року.

"Зображення та відео просто вразили мене", — сказав Вуд.

Знімок розкриває характерні особливості поверхні, включаючи континентальні регіони, рівнини та платоФото: NASA

На додаток до світіння поверхні, нові зображення показують яскраве кільце навколо краю планети, викликане атомами кисню, які випромінюють світло в атмосфері. Цей тип світла, який називається повітряним сяйвом, також присутній в атмосфері Землі, де його видно з космосу, а іноді й із землі вночі.

"Поверхня Венери, навіть на нічній стороні, має приблизно 860 градусів. Настільки спекотно, що скеляста поверхня Венери помітно світиться, як шматок заліза, витягнутий з кузні", - розповів автор дослідження.

Окрім детального огляду особливостей поверхні, нові зображення WISPR допоможуть вченим краще зрозуміти геологію та мінеральний склад Венери. Такі методи раніше використовувалися для вивчення поверхні Місяця. Ця інформація також може допомогти вченим зрозуміти еволюцію планети.

Хоча Венера, Земля і Марс сформувалися приблизно в один час, сьогодні вони дуже відрізняються. Атмосфера на Марсі є часткою земної, а на Венері набагато щільніша. Вчені підозрюють, що вулканізм зіграв певну роль у створенні щільної атмосфери Венери, але для того, щоб дізнатися, як це зробити, потрібно більше даних. Вони сподіваються, що нові зображення WISPR можуть дати підказки про те, як вулкани могли вплинути на атмосферу планети.

Раніше "Апостроф" повідомляв про те, що космічна компанія SpaceX завершила будівництво повноцінного прототипу Starship. Ракета повністю готова до свого першого орбітального польоту.