RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 травня

Всі новини

Допоможе знайти дев'яту планету: астрономи Ватикану виявили у космосі таємничий об'єкт, фото

Астрономи Ватикану виявили загадковий новий об'єкт за межами Нептуна, який може допомогти у пошуках передбачуваної дев'ятої планети нашої Сонячної системи.

Про це повідомило видання The Daily Mail.

Транснептунове тіло, назване 2021 XD7, здійснює оберт навколо Сонця за 286 років і, скоріш за все, менше карликової планети Плутон.

Його помітив Річард Бойл за допомогою телескопа передових технологій Ватикану 3 грудня минулого року.

Подібно до Плутона, який у 1930 році став першим з більш ніж 800 відкритих транснептунових об'єктів (ТНО), 2021 XD7 має дивну орбіту, яка значно більше нахилена, ніж рухи Землі, Марса та інших планет.

Найближче він підходить до Сонця і в 30 разів далі від нього, ніж наш власний світ.

Астрономи сподіваються, що дослідження ТНО допоможе їм знайти невловиму так звану дев'яту планету.

Вони вважають, що орбіти ряду тіл у віддалених куточках Сонячної системи були порушені тяжінням поки що непізнаної планети.

Цей інопланетний світ, вперше запропонований групою з Каліфорнійського технологічного інституту США, був теоретизований для пояснення спотворених шляхів, що спостерігаються в далеких крижаних тілах.

Щоб відповідати даним, які є в експертів, передбачувана планета повинна бути приблизно вчетверо більша за Землю і вдесятеро важча.

Дослідники кажуть, що тіло такого розміру та маси могло б пояснити згруповані траєкторії низки крижаних малих планет за межами Нептуна.

Його величезна орбіта означає, що йому потрібно від 10 000 до 20 000 років, щоб зробити один оберт навколо Сонця.

Теоретична Планета Дев'ять заснована на гравітаційному тяжінні, яке вона робить на ці тіла, астрономи впевнені, що вона буде знайдена в найближчі роки.

Лише минулого року інша група експертів визначила ймовірне місцезнаходження дев'ятої планети приблизно за 46,5 мільярда миль від Сонця.

Плутон колись вважався дев'ятим, перш ніж зрештою був знижений на посаді до карликової планети.

Швидше за все, наступного року буде знайдено великий транснептуновий об'єкт завдяки будівництву оглядового телескопа в обсерваторії Віри Рубін у Чилі у 2023 році.

У вересні минулого року дослідники повідомили про результати шестирічного дослідження щодо складання карти зовнішньої Сонячної системи під назвою "Огляд темної енергії" (DES), в якому використовується телескоп Міжамериканської обсерваторії Серро-Тололо, високо в чилійських Андах.

Їхній пошук дав 815 транснептунових об'єктів (ТНО), з яких 461 об'єкт вперше повідомляється в переддрукарській дослідницькій статті.

ТНО називаються тому що вони перебувають далі, ніж будь-яка мала планета чи карликова планета у Сонячній системі з орбітою поза Нептуна.

Вважається, що вони є залишками утворення Сонячної системи і складаються із суміші гірських порід, аморфного вуглецю та летких льодів, таких як вода та метан.

Їхній нинішній орбітальний розподіл вважається результатом міграції планет-гігантів — Юпітера, Сатурна, Урана та Нептуна — на їхні нинішні орбіти.

Якщо вона існує, дев'ята планета знаходиться у зовнішніх межах нашої Сонячної системи, за поясом Койпера, кільцем крижаних об'єктів у формі пончика, що тягнеться відразу за орбітою Нептуна.

Однак поки що астрономи мають лише непрямі докази його існування.

Альтернативна гіпотеза полягає в тому, що існує не одна планета-гігант, а натомість гравітаційне тяжіння виникає через комбінований вплив набагато менших об'єктів.

Це було висунуто у травні 2020 року дослідниками, які припустили, що Дев'ята планета може бути не більше ніж міражем.

Вони припустили, що те, що інші вважають за вплив ідентифікованої планети, насправді є "колективною гравітацією", що розтягнувся диском крижаних уламків, що складається з мільйонів маленьких тіл.

Раніше ми також повідомляли, що астрофізики показали докладну 3D-карту Всесвіту.