RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

У Британії знайшли стародавній артефакт із золота із "магічними" написами: фото

У Великій Британії, в Уілтширі, виявили середньовічну золоту брошку-амулет у вигляді кільця з молитовними написами. Вона датується періодом між 1150 та 1350 роками нашої ери.

Про це розповідає Тhe Нistory Вlog.

На прикрасу нанесені латинська молитва і початкові літери єврейської фрази, яка, як вважається, має захисну силу. Хоча подібні брошки знаходили й раніше, цей екземпляр унікальний, тому що напис повний, не містить помилок (звичайних в епоху, коли ремісники були грамотними) і вигравірований з чотирьох сторін.

Брошка складається з круглої рамки з шпилькою, прикріпленою петлею. Передня та задня частина сточені, на кожну з поверхонь нанесені літери ломбардського стилю. Напис на трьох поверхнях - "Радуйся, Маріє" - молитва.

Четверта поверхня, перевернутий внутрішній кут, читається: + A + G + L + A +, початкові літери єврейської фрази "Ата Гебір Лейлам Адонай" (Ти сильний навіки, Господи) Абревіатура AGLA використовувалася в середні віки як слова сили для захисту від хвороб, особливо лихоманки, і небезпечних надприродних сил.

Брошка була виявлена металошукачем Вільямом Нордхоффом у березні минулого року на свіжозораному полі в Пьюсі-Вейл.

Як розповідав "Апостроф", раніше на Кіпрі знайшли дві гробниці бронзової доби, в яких виявили золоті прикраси віком 3 тисячі років.