RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

Археологи виявили в Єгипті легендарні смарагдові копальні - проливають світло на минуле

На території римсько-візантійського поселення Монс Смарагдус в східній частині Єгипту археологи почали вивчення легендарних смарагдових копалень, про які близько двох тисяч років тому писали давньоримські історики Пліній Старший і Клавдій Птолемей.

Про це повідомляє видання EurekAlert.

Копальні, в яких добували смарагди, було відкрито в XIX столітті французькою експедицією, але перші спроби наукових досліджень було зроблено тільки в 1990-і роки, відновили їх в 2018 і 2020 роках.

Вчені розкопали три давні будівлі: адміністративну, яку могли використовувати як храм, суто культову і комплекс "Шість вікон", пов'язаний з видобутком дорогоцінних каменів. В останньому знаходилися житлові і складські приміщення. Поруч розташовувалися підземні споруди, де дослідники задокументували кілька локацій зі свідченнями видобутку берилу. Різновидом цього силікатної матеріалу є смарагд.

Під час розкопок було виявлено такі артефакти, як курильниці, монети, ритуальні статуетки, кістяні амулети, які свідчать, що в древньому Єгипті активно вівся видобуток дорогоцінних каменів, пов'язаний з релігійними культами.

Продовжуючи розкопки, археологи спробують дізнатися, як були влаштовані стародавні шахти і як люди добували мінерали.

Як повідомляв "Апостроф", археологи виявили стародавнє єгипетське місто поблизу Луксора, яке було загублене під пісками 3000 років тому. Це поселення шукали вчені з усього світу.