RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Їх вважали легендою: вчені довели існування цивілізації тартесців

Вчені зробили приголомшливе відкриття на місці проведення розкопок Касас-дель-Туруньюэло (Casas del Turuñuelo). Археологи знайшли зображення, що доводить існування Тартесійської цивілізації.

Про це повідомляє видання HeritageDaily.

Читайте також: Британські вчені знайшли рідкісні монети: у чому їхня унікальність, фото

Як зазначається, науковці вперше виявили сліди стародавнього народу Тартесс, який жив у епоху пізньої бронзи на південному заході Піренейського півострова Іспанії.

Відомо, що культура тартесців - це поєднання місцевих палеоіспанських та фінікійських рис. Люди говорили нині вимерлою мовою, відомою як тартеська, і володіли мистецтвом металургії та металообробки. Бронзові вироби славилися складним дизайном. Це могли бути неглибокі жаровні у формі тарілок, хитромудрі фібули, паскові пряжки.

Примітно, що тартесці поклонялися богині на ім'я Астарта та чоловічому божеству Баалу.

Днями Вища рада наукових досліджень оголосила про нове відкриття на місці розкопок. Вчені виявили у руїнах святилища, яке використовували для ритуального жертвопринесення тварин, перші людські зображення народу Тартесс. Рельєфи датують п'ятим століттям до нашої ери і є визначною знахідкою.

На двох рельєфах зображені жіночі фігури, які інтерпретують як зображення тартеських богів. Інші три рельєфи фрагментарні і перебувають у поганому стані, хоча на одному з них було виявлено зображення тартеського воїна, наголошує видання.

Як кажуть археологи, ця надзвичайна знахідка є глибокою зміною поглядів у розумінні народу Тартесс, який традиційно вважається аніонічною культурою, що представляє божественність за тваринними чи рослинними мотивами, або через бетили (священне каміння).

Відкриття дозволять краще зрозуміти культуру і віру древнього народу Тартесс, які досі залишалися значною мірою оповиті таємницею, пише газета.

Нагадаємо, британські археологи виявили місто епохи Стародавнього Риму.

  • Вам може бути цікаво:

Археологи розкрили таємницю "плаваючої" піраміди в Єгипті, якій 4 тис. років: фото

У Єгипті відреставрували папірус із закляттями Книги мертвих: чим унікальний

Археологи виявили відбиток величезного динозавру: у чому унікальність сліду