RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

10 травня

Всі новини

В Антарктиці утворились крижані "млинці": фото рідкісного явища

Науковці показали світлини з Антарктики дивовижного природного явища – крижаного "латаття".

Фото опублікували на Facebook-сторінці Національного антарктичного наукового центру.

Зазначається, що рідкісне явище вдалося "спіймати" Дмитру Кричуну, метеорологу 28-ї УАЕ у районі станції "Академік Вернадський"

На знімках можна побачити водойму, суцільно вкриту крижаними "млинцями", схожими на листя лілей.

"Офіційна назва цього явища – млинцевий лід. Його діаметр може коливатися від 30 см до кількох метрів, а товщина сягає 10 см", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: В небі над Київщиною помітили рідкісне явище: атмосферні фото

Такі "млинці" можуть утворюватися кількома способами:

  • Коли вода замерзає, у ній з'являються голки або пластинки льоду, які згодом скупчуються в льодяне сало - густу крижану кашу. Крім того, на поверхні водойм може утворюватися сніжура - скупчення снігу, який не тане через температуру холодної морської води. Крижані млинці "готуються" з льодяного сала або сніжури, для чого необхідна нестабільна температура близько до нуля, а також невеликий вітер та хвилі. У таких умовах лід замерзає несуцільною корою, а окремими шматочками, які потім обточуються один об одного і отримують круглу форму з піднятими краями. Залежно від температури, млинці можуть танути або застигати в еластичну льодову кору, відому як "нілас".
  • Спершу на поверхні води утворюється нілас, але з часом сильні дрібні хвилі можуть з'являтися, і під їх впливом льодова кора ламається і перетворюється на млинцевий лід. Цей процес може відбуватися не лише з ніласом, який має товщину до 10 см, але і з наступним за віком молодим сірим льодом, товщина якого становить 10-15 см.

У публікації наголошують, що млинцевий лід може утворюватися не лише в Антарктиці чи Арктиці, а й у інших морях та прісних водоймах, зокрема в Україні. Так, на початку лютого минулого року це явище спостерігали на березі Азовського моря в Бердянську, де його називали льодяними медузами.

Раніше ми писали, що у травні очікується дуже сильна магнітна буря.

  • Вас може зацікавити:

"Кривавий місяць 2022": у мережі діляться ефектними фото рідкісного явища

Мешканці Тернополя помітили у небі "два" Сонця: фото незвичайного явища

Хлібозари на Житомирській трасі: киян вразило рідкісне природне явище, відео