RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Вчений випадково знайшов останки гігантського морського динозавра Юрського періоду: фото

Професор палеобіології Девід Мартілл, переглядаючи ящики з скам'янілістю в музеї Abingdon County Hall у Сполученому Королівстві, натрапив на великий хребець стародавнього "монстра" юрського періоду, які дуже погано чули і розрізняли запахи.

Про це пише allthatsinteresting

"Дейв відкрив ящик, і в ньому був величезний хребець - розміром з обідню тарілку", - розповіла аспірантка Меган Джейкобс, яка фотографувала скелет іхтіозавра, доки професор переглядав ящики з скам'янілістю.

Читайте: В Індії знайшли десятки яєць і гнізд динозаврів: подробиці відкриття вражають

"Ми витягли його, подивилися і дійшли висновку, що це був не динозавр, а величезна морська рептилія", - наголосила вона.

Мартілл і Джейкобс зрозуміли, що хребці належали пліозавру, але співробітники музею уявлення не мали, що ховається в їхніх архівах.

Це були надзвичайно великі кістки, які підтверджують, що пліозаври могли виростати набагато більше, ніж вважали раніше вчені.

Мартілл просканував хребці і визначив, що невідомий вид пліозаврів мав колись довжину від 32 до 47 футів. Це робить його найбільшим з будь-коли знайдених пліозаврів, оскільки другий за величиною, Kronosaurus queenslandicus, мав довжину від 33 до 36 футів.

Близько 150 мільйонів років тому пліозаври тероризували давні моря. Вони могли вирости вдвічі більше за косатку і, за словами Джейкобса, мали повний рот величезних зубів розміром з банан.

Справді, пліозаври були одними із найсильніших хижаків свого часу. Вони мали великі голови, як у крокодила, коротку шию, короткий хвіст і чотири ласти, якими вони рухалися у воді.

"Ми знаємо, що ці пліозаври були дуже грізними тваринами, що плавали в морях, які покривали Оксфордшир 145-152 мільйони років тому. У них був масивний череп з величезними зубами, схожими на кинджали - такими ж великими, якщо не більше, ніж у тиранозавра, і вже точно потужнішими", - пояснив Мартілл.

"Вони знаходилися на вершині морського харчового ланцюга і, ймовірно, полювали на іхтіозаврів, плезіозаврів з довгою шиєю і, можливо, навіть на дрібніших морських крокодилів, просто перекушуючи їх навпіл і відриваючи від них шматки", - розповів учений.

Хребці, які Мартілл виявив у ящиках для скам'янілостей у музеї Abingdon County Hall, спочатку були виявлені на фермі Уоррена в долині річки Темзи в Оксфордширі. Вони походять з глиняної формації Кіммерідж, пізньоюрського родовища, вік якого становить близько 152 мільйонів років. Якоїсь миті вони були забуті в музеї. Але їхнє відкриття пролило нове світло на пліозаврів.

Нагадаємо, як розповідав "Апостроф", ученим-палеонтологам з Великобританії, США, Китаю та Канади вдалося виявити перший відомий випадок поїдання ящерами ссавця.

Вас може зацікавити:

Тіло птаха, а голова динозавра: вчені знайшли останки прадавньої істоти, фото

Король динозаврів: вчені знайшли і показали останки предка тиранозавра Рекса

У "Долині динозаврів" знайшли сліди ящерів, які жили понад 100 млн років тому: фото та відео