RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Не розрізняли запахи та були майже глухими: вчені відновили мозок одного з видів динозаврів

Раніше археологи знайшли останки "царя динозаврів", а вчені вперше змогли реконструювати мозок і внутрішнє вухо двох представників сімейства спинозаврів. З'ясувалося, що вони погано чули та розрізняли запахи.

Дослідження проводили фахівці із Саутгемптонського університету (Великобританія) та Університету штату Огайо (США), результати опубліковані в Journal of Anatomy.

Спінозаври - це група великих хижих динозаврів, які могли досягати 16 метрів завдовжки. В основному вони харчувалися великою рибою, іноді дрібними ссавцями, яких вдавалося зловити на березі.

Вчені просканували в комп'ютерному томографі черепні коробки двох найдавніших представників сімейства - баріонікса та цератозухопса. Ці динозаври завдовжки близько 9 метрів жили на планеті приблизно 125 мільйонів років тому.

Читайте також: Раніше про них нічого не знали: біля України знайшли останки невідомого виду динозаврів, фото

Черепні коробки добре збереглися, що дало змогу вченим зробити цифрову реконструкцію м'яких тканин, що колись знаходилися всередині черепа. Виявилося, що в обох особин були недорозвинені нюхові цибулини, які відповідають за сприйняття запахів, а внутрішнє вухо могло розрізняти лише низькі звуки.

Зазначається, що у пізніших спинозаврів, які перейшли на майже водний спосіб життя, ці відділи мозку були добре розвинені. Мозок баріонікса і цератозухопса не встиг підлаштуватися під новий спосіб життя.

Як розповідав "Апостроф", раніше вчені відновили зовнішній вигляд пташеня тиранозавра рекса.