RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Льодовик приховував таємниці древніх вікінгів: в Норвегії знайшли унікальний артефакт, фото

У Норвегії археологи виявили рідкісний артефакт епохи вікінгів - кінську вуздечку, яка свідчить про прокладені тут стародавні високогірні торгові маршрути і мандрівників, а також про тварин, які виконували важку роботу на висоті 2000 метрів над рівнем моря.

Про це пише Ancient Origins.

Читайте також: Вікінги відкрили Північну Америку задовго до Колумба: археологи виявили нові докази

Об'єднавши комп'ютерні програми та місцеві знання гірських туристів, оленярів і дослідників дикої природи, археологи намічають потенційні давні маршрути подорожей цими крижаними ландшафтами. У районі найвищої гори в північній Європі Гальдхепігген, на невеликій засніженій ділянці на південь від Лендбріна, археологи виявили металеву кінську вуздечку та частини шкіряного ременя, які є свідченням кінних подорожей в епоху вікінгів цією місцевістю.

Археолог з муніципалітету округу Інландет Еспен Фінстад зазначив, що "дизайн кінської вуздечки припускає, що вона була виготовлена і використовувалася в епоху вікінгів", приблизно з кінця восьмого століття до початку одинадцятого століття. "Особливо дивним" Фінстад вважає те, що вуздечка була знайдена майже на висоті 2000 метрів над рівнем моря. Пояснюючи причину цієї високогірної кінної аномалії, Фінстед сказав, що місце відкриття підтверджує, що гірський перевал Ломсегген використовувався для торгівлі та подорожей в епоху вікінгів.

За останнє десятиліття через танення снігу вчені виявили у цій частині Норвегії сотні стародавніх артефактів. Завдяки цим знахідкам стало відомо, що гірський перевал Ломсегген використовувався давніми норвежцями понад 1200 років тому.

Виявлення стародавньої кінської вуздечки та іншого кінського спорядження показує, що по древньому торговому шляху не тільки ходили торговці вікінгів, паломники та воїни, а і їхні чотирилапі друзі.

У Норвегії епохи вікінгів кінські вуздечки були незамінні для подорожей, торгівлі та війни. Ці прикрашені вуздечки, найчастіше виготовлені зі шкіри, металу чи кістки, були одночасно функціональними та символом статусу.

Раніше "Апостроф" писав, що археологи викопали під кукурудзяним полем у Північній Ютландії два скарби зі сріблом вікінгів та монет кінця 10 століття.

Вас також може зацікавити: