RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Вчені заявили про відкриття нового органа у людини: від нього залежить робота імунної системи

Швейцарські вчені виявили в організмі людини ще один орган – ексклюсома відіграє важливу роль у підтримці імунної системи.

Про це йдеться у журналі Molecular Biology of the Cell (MBoC).

Так, авторами відкриття є науковці з Institute of Biochemistry, Eidgenössische Technische Hochschule Zürich. Нововиявлений орган отримав назву "ексклюсома" і знаходиться він у цитоплазмі клітин. Він виступає бар'єром для зовнішніх збудників, таких як віруси та бактерії, перешкоджаючи їх проникненню в ядро клітини та зараженню людини.

Читайте також: Вчені розкрили секрет "Мони Лізи": експеримент да Вінчі був успішним

Завдяки відкриттю є ймовірність стрімкого розвитку нових досліджень, що стосуються терапії автоімунних захворювань, оскільки розуміння механізмів роботи ексклюсоми може призвести до розробки нових стратегій боротьби з такими захворюваннями.

Цікаво те, що "новий" орган насправді не новий і існує у живих організмах ще з моменту появи найпростіших форм життя на Землі. Це не лише підкреслює велике значення ексклюсоми для життєдіяльності різних організмів протягом значного часу. А також вказує на те, що механізми захисту, що забезпечуються ексклюсомою, були важливими для виживання та розвитку організмів ще задовго до появи складних багатоклітинних організмів, таких як рослини та тварини.

Раніше ми писали, що археологи викопали під кукурудзяним полем у Північній Ютландії два скарби зі сріблом вікінгів та монет кінця 10 століття.

  • Вас також може зацікавити:

Міг битися за Ганнібала чи Цезаря: археологи виявили останки бойового слона, фото

У Шотландії виявили середньовічний замок: на знахідку випадково натрапив фермер, фото

У Німеччині виявили руїни церкви Х століття: її архітектура унікальна для регіону, фото