RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Вчені розкрили секрет "Мони Лізи": експеримент да Вінчі був успішним

Вчені розкрили ще одну таємницю геніальної картини "Мона Ліза" Леонардо да Вінчі. Художник використовував особливу фарбу, яка відрізняється за хімічним складом з інших картин.

Про це повідомляє APnews.

Читайте також: Юна і з широким декольте: нейромережа створила сучасну версію "Мони Лізи" да Вінчі

Вчені визначили, що рецепт олійної фарби, яку Леонардо да Вінчі використовував як базовий шар, відрізняється за хімічним складом від інших картин. Також вони зазначають, що художник при створенні картини "перебував у особливо експериментальному настрої".

"Леонардо був людиною, яка любила експериментувати, і кожна з його картин абсолютно різна технічно. У цьому випадку цікаво побачити, що дійсно існує певна техніка для базового шару "Мони Лізи", - зазначив провідний автор дослідження та хімік Віктор Гонсалес.

Він зазначив, що в першому шарі фарби виявили хімічну сполуку плюмбонакрит. Це відкриття вперше підтвердило гіпотезу істориків, що художник застосовував порошок оксиду свинцю для згущення та висушування фарби для портрета Мона Лізи. Під рентгенівським випромінюванням вченим вдалося визначити хімічний склад матеріалу.

"Плумбонакрит – це значна частина складу його рецепту. Вперше ми можемо це підтвердити на практиці ", - додав вчений.

Експерти припускають, що Леонардо розчиняв порошок оксиду свинцю в лляному або горіховому маслі. Потім нагрівав суміш, щоб отримати густішу пастоподібну фарбу, яка швидше сохла.

Леонардо намалював "Мону Лізу" на початку ХVI століття у Флоренції. Ця картина стала всесвітньо відомою і дала назву науковому феномену - "ефект Мони Лізи". Він створює враження, що зображення завжди дивиться прямо на спостерігача, незалежно від того, де воно стоїть.

Додамо, що плюмбонакрит також знаходили в роботах Рембрандта, який писав у XVII столітті. Секрет створення цих фарб міг передаватись серед художників століттями.

Раніше "Апостроф" писав, що археологи викопали під кукурудзяним полем у Північній Ютландії два скарби зі сріблом вікінгів та монет кінця 10 століття.

  • Вас також може зацікавити:

Міг битися за Ганнібала чи Цезаря: археологи виявили останки бойового слона, фото

У Шотландії виявили середньовічний замок: на знахідку випадково натрапив фермер, фото

У Німеччині виявили руїни церкви Х століття: її архітектура унікальна для регіону, фото