RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Як ростуть у людини пальці рук та ніг: вчені показали процес

Пальці рук і ніг людини не ростуть назовні, як можна було б очікувати, а вони "виліплені" всередині більшого основного бутона.

Про це пише ресурс sciencealert.

Читайте: На скількох планетах Чумацького Шляху є життя: вчені дали відповідь

Раніше розуміння розвитку кінцівок хребетних в основному ґрунтувалося на модельних організмах, таких як миші та курячі ембріони, а також вирощених у лабораторії стовбурових клітин. Однак хоча люди мають деякі подібності з іншими хребетними, їхня біологія явно відрізняється від нашої.

У 2014 році вчені описали, як певні молекули, що експресуються у певні моменти ембріонального розвитку, впливають на формування пальців рук та ніг, хоча ці передбачення були на основі моделювання експериментальних даних. Тепер міжнародна група під керівництвом клітинного біолога Бао Чжана з Університету Сунь Ятсена в Китаї детально розписала цей процес, проаналізувавши тисячі окремих клітин з донорських ембріональних тканин, що знаходяться на стадії розвитку від 5 до 9 тижнів.

"Ми ідентифікували 67 різних кластерів клітин із 125 955 захоплених одиночних клітин та просторово нанесли їх на карту в чотирьох тимчасових точках першого триместру, щоб пролити нове світло на розвиток кінцівок", - пишуть вчені, додаючи, що при цьому вони виявили кілька нових станів клітин.

"Те, що ми виявили, - це дуже складний і чітко регламентований процес", - розповідає клітинний біолог з Університету Сунь Ятсена Хунбо Чжан.

За його словами, це все одно, що спостерігати за роботою скульптора, який працює з брилою мармуру, щоб розкрити шедевр. "У даному випадку скульптором є природа, і результатом є неймовірні складності наших пальців рук та ніг", - зазначив він.

Нагадаємо, раніше вчені назвали період, коли можуть повністю загинути коралові рифи в океані.

Вас може зацікавити:

Унікальна спадщина під загрозою зникнення: як виглядають різьблення на дереві Ракау Моморі, фото

Космічний апарат NASA Psyche зробив перші знімки на шляху до "залізного" астероїда: фото

Вчений зламав таємниче "прокляття фараонів": секрет смертей розкрито, фото