RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

"Аксесуари" зі шкіри ворогів: вчені з'ясували нові подробиці про норови скіфів

Дослідники знайшли докази словам грецького історика Геродота про особливості поведінки стародавніх скіфських воїнів.

Про це йдеться на сайті відкритого доступу Plos one, пише Arkeonews.

Читайте також: Поразка Росії у справі "скіфського золота": історик пояснила, чому це так боляче для Кремля

Геродот повідомляв, що кочові воїни використовували черепи своїх жертв як чаші для пиття, пили кров своїх ворогів, а їхні скальпи були як рушники для рук.

"Багато хто також знімає шкіру, нігті та все інше з правих рук своїх мертвих ворогів і робить покриття для своїх сагайдаків", - розповідав він.

Раніше доводилося вірити Геродоту на слово, однак автори нового дослідження знайшли наукове підтвердження цих слів. Вчені проаналізували 45 зразків шкіри, зібраних з 14 скіфських місць розкопок на півдні України, використовуючи різні методи палеопротеоміки.

Вони визначили походження всіх, крім двох, виготовлених із шкіри коня, великої рогатої худоби, кози чи овечої шкіри. Двоє інших мали людське джерело, щоб підтверджує те, що говорив Геродот.

Зокрема, дослідники виявили шматки шкіри, отримані з людини, у двох досліджених ними сагайдаках. Подальше дослідження засвідчило, що вони використовувалися лише на верхніх частинах сагайдаків, решту сагайдаків робили зі шкіри тварин.

Згідно з однією з теорій, використання людської шкіри у виробництві шкіри могло бути пов’язане з релігійними або ритуальними віруваннями.

"Скіфи були добре відомі своєю складною похоронною практикою, яка часто включала складні ритуали поховання та включення цінних предметів у гробниці. Можливо, шкіра людини використовувалася для вшанування пам’яті померлого", - повідомляє видання.

Інша теорія полягає в тому, що використання шкіри людини було засобом завоювання або домінування над ворогами. Так, скіфи були вправними воїнами, які часто вступали в конфлікти з сусідніми племенами. Створення виробів зі шкіри переможених ворогів могло бути для них способом утвердження своєї влади та залякування супротивників.

Дослідники припускають, що їхні результати не тільки підтверджують легенди про доісторичних скіфських бійців, але й демонструють, що бійці виготовляли сагайдаки з легкодоступних матеріалів.

"Історія стародавніх скіфів як грізних воїнів сягає понад 2000 років, і тепер дослідження багатоінституційної групи антропологів підтверджують, що вони були нещадними воїнами. Дослідники виявили, що скіфські воїни носили стріли в шкіряних сагайдаках, зроблених зі шкіри переможених ворогів", - пише видання.

Скіфи (6-3 ст. до н. е.) були кочовим народом, відомі своєю лютою вдачею та майстерністю верхової їзди в стародавніх євразійських степах.

Раніше "Апостроф" писав, що археологи викопали під кукурудзяним полем у Північній Ютландії два скарби зі сріблом вікінгів та монет кінця 10 століття.

  • Вас також може зацікавити:

Міг битися за Ганнібала чи Цезаря: археологи виявили останки бойового слона, фото

У Шотландії виявили середньовічний замок: на знахідку випадково натрапив фермер, фото

У Німеччині виявили руїни церкви Х століття: її архітектура унікальна для регіону, фото