RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Розкішні гробниці і казкові багатства: археологи натрапили на некрополь римської еліти, фото

Вчені, які брали участь у дворічних розкопках на місці запланованої сонячної електростанції поблизу Риму, натрапили на дивовижну та абсолютно несподівану знахідку. Археологи виявили давньоримський некрополь із унікальними артефактами.

Про це повідомляє Ancient-origins.net.

Читайте також: В Португалії знайшли мечеть на місці давньоримського святилища – чим унікальна, фото

Як зазначається, вчені, досліджуючи частину будівельного майданчика, виявили некрополь, який містив 67 вишукано одягнених скелетів, похованих у 57 великих і вишуканих гробницях. Попередні дослідження показують, що гробниці та їхні мешканці датуються другим-четвертим століттям нашої ери. Це означає, що це місце повністю збігається з правлінням Римської імперії.

"Немає сумніву, що це кладовище було зарезервовано для багатих і впливових римських еліт. На скелетах, які добре збереглися, були одягнені золоті прикраси та розкішне шкіряне взуття, а їхні гробниці, здається, були спроєктовані так, щоб імітувати архітектуру їхніх земних будинків (звичайно, як менші версії). Ми знайшли кілька скелетів, на яких все ще були дорогі панчохи та взуття. Усі ці багатства та той факт, що на кістках немає жодних ознак стресу чи фізичної праці, (наводить нас на думку), що це були не місцеві фермери, а члени вищої знаті римських родин", - розповів CNN керівник розкопок Емануеле Джанніні, який працює в приватній археологічній фірмі Eos Arc.

Елітний некрополь охоплював розгалужену ділянку землі площею 21 гектар на території сонячної електростанції, яка розташована неподалік від стародавнього міста Тарквінія, лише за 80 кілометрів на північний захід від Риму. Примітно те, що відсутня будь-яка інформація та історичні довідки щодо цих місць.

Зокрема, надзвичайно вражаюча - колекція предметів розкоші, похованих разом із померлими. Серед визначних знахідок - срібні персні з гравіюванням з бурштином, амулети з дорогоцінним камінням, багато шматочків теракотової кераміки, римські монети різної вартості, блискучі скляні предмети та навіть деякі предмети одягу, що все ще збереглися.

Скелетні останки були знайдені дуже близько до поверхні землі, поховані на глибині приблизно 50 см. Але сільськогосподарська діяльність, яка могла б викорчувати скелети, так і не відбулася. Оскільки величезні вапнякові блоки, які стирчать із землі, зробили оранку, посів і сучасне землеробство неможливими в цій місцевості. Через це некрополь залишався недоторканим протягом століть.

Гробниці в одних випадках були вкриті тканинними підкладками, виготовленими з різнокольорових матеріалів, а в інших - розписною плиткою або теракотовими шматками, що ще більше посилювало атмосферу, яка вказувала на розкіш та елегантність.

"Родинні зв’язки були важливими для римлян, і це відображається в тому факті, що більшість розкопаних гробниць були общинними, зайняті двома або більше особами, які, імовірно, були об’єднані сімейними зв'язками. Деякі скелети навіть знайшли похованими зі стиснутими разом руками у вічних обіймах. Будівництво гробниць для всієї родини є типовою давньоримською рисою, але вони вирізняються своїм внутрішнім декором, який свідчить про багатство та статус", - додали вчені.

Як повідомляв "Апостроф", в Єгипті археологи виявили 50 саркофагів віком 2500 років, які були знайдені в могильних шахтах похоронного храму цариці Наерт на південь від Каїра.

  • Вас також може зацікавити:

В Ірані знайшли сліди невідомої раніше цивілізації, яка процвітала 5 тисяч років тому

У Єгипті знайшли розкішну гробницю першої жінки-фараона: знахідці близько 5 тисяч років

Археологи знайшли останки найбільшого в Європі зауроподу - жив 160 млн років тому: фото