RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Крок до необмеженої чистої енергії: вчені встановили "термоядерний" рекорд

Британський термоядерний реактор Joint European Torus (JET) всього за шість секунд роботи виробив 69,26 мегаджоуля теплової енергії, таким чином встановивши світовий рекорд.

Про це пише ресурс Gizmodo.

Читайте: Маленький хлопчик провів удома термоядерну реакцію: фото та відео експерименту

Результат дає сподівання, що людство зможе "приручити" реакцію термоядерного синтезу та отримає доступ до практично необмеженого джерела енергії.

Коротка суть термоядерного синтезу у тому, що під час реакції атомні ядра зливаються у новий елемент, попутно виробляючи дуже багато енергії. На відміну від освоєного людством ядерного поділу, це набагато чистіший процес. По суті, термоядерний синтез живить зірки на зразок нашого Сонця. Проблема в тому, що управляти термоядерним синтезом на Землі вкрай складно, оскільки кількість енергії, що витрачається на реакцію, перевищує кількість одержуваної.

Реактор JET, який свій перший рекорд поставив у 1997 році, виробивши 22 мегаджоулі теплової енергії, вже застарів і буде закритий. Але його напрацювання будуть використовуватися в інших, сучасніших установках.

Нагадаємо, що в США винайшли нову термоядерну ракету, яка зможе доставити людей на Марс в 10 разів швидше за нині існуючі космічні апарати.

  • Читайте також:

"Скарби з Вільєни", яким 3 тисячі років, були виготовлені з метеорита: фото унікальних артефактів

Штучний інтелект допоміг розшифрувати стародавні папіруси, пошкоджені виверженням вулкана у Помпеях: фото

Допоможе зрозуміти Всесвіт: вчені працюють над новим суперколайдером