RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

В Болгарії знайшли рідкісний медальйон римського імператора Каракалли: як виглядає знахідка

Цінні знахідки зі стародавніх могил, які виявили в Болгарії наприкінці 2023 року, виявилися прикрасами імператора Каракалли.

Про це пише видання Ancient Origins.

Журналісти нагадують, що знахідку виявили у грудні 2023 року у селі Нова Вірбовка. У похованнях часів Римської імперії виявили прикраси, монети та судини, які датуються ІІІ століттям нашої ери.

Читайте також: Виглядають як прибульці: звідки в китайській пустелі взялися загадкові мумії в човнах

Крім прикрас, у римських могилах знайшли рештки людей. ДНК-аналіз кістяків не проводився, але вчені впевнені, що стародавнє поховання є сімейним некрополем, де спочатку поховали дитину, а потім батьків.

"Разом з дитиною були знайдені пара маленьких золотих сережок, дитячі прикраси зі скляних намистин, керамічна амфора для вина і дві скляні лакримарії - вишукані судини, в які скорботні спочатку збирали свої сльози, а пізніше використовували для запашних олій . римських гробниць є бронзовий медальйон імператора Каракалли, викарбуваний у місті Пергам у Малій Азії (сучасна Туреччина)" , - йдеться у матеріалі.

На одному боці вигравіровано сцену, з якої у 214 році виступав сам Каракалла. Усі написи на медальйоні виконані давньогрецькою мовою. Вчені та археологи припускають, що некрополь належав дуже впливовій родині того часу.

Каракалла (Марк Аврелій Північ Антонін Август) - римський імператор з династії Северів, який правив з 211 по 217 рік н.е. Намагаючись отримати абсолютну владу, Каракалла всіляко переслідував і робив наклеп на свого брата Гуту, якого він убив на руках своєї матері в 211 році.

Спустошивши і розграбувавши західні області Парфянської держави, Каракалла відправив послів у сенат, щоб вони розповіли про "великі" перемоги, після чого сенатори дали йому титул "Парфянський Великий". Парфяни у відповідь на пограбування зібрали велику армію та виступили у похід. Імператорський префект спробував запобігти масштабній війні і організував змову проти Каракали. Його вбили 8 квітня 217 року дорогою з Едеси до Карри.

Раніше ми розповідали, що у Польщі на дні стародавнього озера виявили сотні бронзових прикрас.

Вас може зацікавити:

У Британії знайшли яйце віком 1,7 тисячі років: вчені були приголомшені, коли побачили там жовток і білок, фото

Аборигени з острова Пасхи вміли писати до контакту з європейцями: вчені зробили революційне відкриття

”Скарби з Вільєни”, яким 3 тисячі років, були виготовлені з метеориту: фото унікальних артефактів