RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Могила на дні океану: біля берегів Гренландії зробили моторошне фото пари останків китів

У мережі показали вражаюче зображення переможця конкурсу "Підводний фотограф року 2024". На фото - скелети двох китів у морі біля узбережжя Гренландії.

Про це повідомляє Livescience.

Читайте також: Вчені виявили на дні Антарктиди невідому науці істоту: ці морські павуки дихають ногами, фото

Як уточнює видання, китів убили мисливці біля Гренландії, їх витягнули на берег, зняли шкіру, жир і м’ясо, а потім закинули назад у море.

Автор світлини - Алекс Доусон зі Швеції. Його роботу на конкурсі відібрали з понад 6,5 тис. робіт.

Він зробив фотографію біля міста Тасіілака, що розташоване на узбережжі Північної Атлантики, приблизно за 106 кілометрів на південь від Полярного кола.

На зображенні фрідайвер наближається до одного з двох китових скелетів зверху, з щілиною в льоду над ним і ліхтариком, який освітлює кістки.

"Кістки кита" було обрано переможцем, оскільки він "запрошує нас розглянути наш вплив на великих істот цієї планети. Дуже захопливий кадр з самого початку; для мене він ставав все більшим і кращим з кожним переглядом. Костюм дайвера та факел створюють відчуття "інопланетянина в гостях", композиція плавно переливається та спрямовує ваш погляд на правильну подорож, щоб розповісти історію", - сказав голова комісії Алекс Мустард.

Малий кит - найменший з вусатих китів. Звичайні смугасті (Balaenoptera acutorostrata) занесені до Червоної книги Міжнародного союзу охорони природи як такі, що викликають найменше занепокоєння. Через їх розмір комерційний китобійний промисел вважав їх надто швидкими та малими, і на них полювали лише тоді, коли кількість інших, більших видів скоротилася. Промисловість переважно припинилася у 1980-х роках, однак деякі популяції досі вбивають під час щорічного полювання. У східній Гренландії щороку вбивають у середньому дев’ять малих китів.

"У східній Гренландії місцеві мисливці привозять свій улов і діляться ним між собою. Зі стабільної популяції понад 100 тис. малих китів у Північній Атлантиці мисливці Tasiilaq зазвичай беруть менше дюжини", - повідомив він.

За словами Доусона, сім'ї з міста збираються, щоб зрізати шкіру, жир і м'ясо. Майже весь кит з’їдається, однак скелет повертають у море під час наступного припливу, а останки можна знайти на мілководді, де різні морські безхребетні та риби вибирають кістки.

Конкурс "Підводний фотограф року" започаткували у 2015 році. Цього року зображення Доусона стало переможцем зі 130 фіналістів.

Нагадаємо, знахідка скам'янілостей віком 30 мільйонів років, пролила світло на походження ехолокації у китів і дельфінів.

  • Вас також може зацікавити:

Розміри вражають всіх: вчені знайшли зуб найбільшої акули в світі

Бісерні очі та людська посмішка: біля берегів Австралії зловили незвичну акулу

Вчені вперше за 27 років убачили рідкісну рибу з "руками": фото