RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

29 квітня

Всі новини

Астрономи виявили планету-океан, яка має придатні для життя умови

Космос продовжує вражати своєю таємничістю – космічна обсерваторія "Джеймс Вебб" змогла виявити екзопланету, яка розташована приблизно за 50 світлових років від Землі. Вчені вважають, що планета може мати потенційно придатні для життя умови.

Про це йдеться в дослідженні, опублікованому на сайті Cornell University.

Читайте також: До Землі наближається рідкісна "комета диявола": коли можна буде побачити космічну гостю

Зауважується, що космічна обсерваторія "Джеймс Вебб" знайшла екзопланету в системі LHS 1140, яка розташована приблизно за 50 світлових років від Землі. Дослідження показало, що ця планета, відома як LHS 1140b, може мати потенційно придатні для життя умови.

Що відомо про планету

LHS 1140b - невелика планета, що обертається в зоні свого карликового "господаря" M4.5V. Нещодавні обмеження маси та радіуса вказують на те, що вона має або густу атмосферу, багату на H2, або значну частку води за масою.

Зокрема, атмосфера, багата на H2, мала б призвести до яскраво виражених спектральних особливостей CH4 або CO2 на цій планеті, але їх не видно в спектрі пропускання. Натомість дані свідчать на користь атмосфери з високою середньою молекулярною масою (можливо, з домінуванням N2 та H2O і CO2) зі скромним ступенем вірогідності. Формування планети шляхом накопичення C- і N-вмісних льодів могло природним чином призвести до утворення атмосфери з переважанням CO2 або N2.

Відтак вчені доходять висновку, що якщо планета еволюціонує до атмосфери з переважанням CO2/N2, то там можуть існувати океани з рідкою водою.

Деталі дослідження

Представлені спостереження та аналіз фактично вказують на шар, в якому переважає вода, як єдине правдоподібне пояснення низької щільності планети. Крім того, водний світ не може мати невелику атмосферу з переважанням H2, тобто не може бути "океанічним світом".

Натомість вчені припускають, що ймовірною є атмосфера з переважанням N2 або CO2, що узгоджується з представленим у дослідженні спектром пропускання. Вивчаючи спектральні знімки під час двох проходжень планети на фоні своєї зірки, астрономи з'ясували, що маса планети LHS 1140b складає 5,6 земних мас, а її розміри перевищують земні в 1,73 раза.

Ця планета обертається значно ближче до своєї зірки, порівняно з відстанню Землі до Сонця. Однак, оскільки зірка LHS 1140 є червоним карликом і має меншу температуру, ніж Сонце, середня температура на поверхні LHS 1140b може сягати приблизно мінус 47 градусів.

Припущення потребують досліджень

Спочатку припускали, що атмосфера планети LHS 1140b містила водень, але останні відкриття показують, що вона може бути насичена азотом, парою та вуглекислим газом. Можливість наявності рідкої води та певних хімічних елементів може зробити цю планету “відкритою" для життя. Проте через близьке розташування до зірки – червоного карлика – існують певні виклики для можливих форм життя, зокрема, спалахи зірки, що потенційно можуть завдати шкоди. Таким чином, вчені мають провести більше досліджень, щоб встановити, наскільки LHS 1140b є придатною для життя.

Нагадаємо, раніше вчені показали рідкісне фото чорної діри "Стрілець А" у центрі нашої галактики.

  • Вас також може зацікавити:

Допоможе знайти дев'яту планету: астрономи Ватикану виявили у космосі таємничий об'єкт, фото

На Місяці побудують унікальну залізницю: для чого вона людству

Вчені знайшли воду на далекій планеті у Всесвіті: чи можливе на ній життя