RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

До Землі наближається рідкісна "комета диявола": коли можна буде побачити космічну гостю

21 квітня населення планети зможе побачити унікальний небесний об’єкт із назвою 12P/Понс-Брукс, що наближається до Землі. Йдеться про так звану "Комету диявола".

Про це повідомляє видання Space.com.

Читайте також: Вчені знайшли воду на далекій планеті у Всесвіті: чи можливе на ній життя

Очікується, що комета досягне свого перигелію 21 квітня і зможе порадувати астрономів-любителів характерними яскравими спалахами. Проте побачити таке диво можна буде через бінокль чи телескоп.

Нині комету можна спостерігати у сузір’ї Риб. Наближаючись до Сонця 12P/Понс-Брукс стане яскравішою. Очікується, що до кінця місяця її яскравість збільшиться до 5 величини. Тобто за сприятливих умов її можна буде розгледіти неозброєним оком в районі сузір'я Овна. Окрім того, в цей час матиме короткий хвіст.

21 квітня пройде перигелій – найближчу до Сонця точку своєї орбіти на відстані 116,8 млн кілометрів від зірки. Комета пройде за 22 градуси на північний схід від Сонця десь в середині квітня, після чого зникне з поля зору жителів Північної півкулі, ставши помітною у Південній. При цьому до кінця травня об'єкт дещо потьмяніє - до 6-ї або 7-ї зіркової величини, а під кінець червня - до 8-ї або 9-ї.

Видання пише, що астрономи завдяки спеціальній техніці зможуть зафіксувати притаманні для 12P/Понс-Брукс яскраві спалахи. Простим людям вони не будуть доступні, тому що яскравість Сонця, до якого наближатиметься вона, буде суттєво більша.

Не варто також очікувати, що комета буде добре помітна у період повного сонячного затемнення 8 квітня, оскільки яскравість становитиме близько 4,5, що дуже тьмяно. Навіть якщо відбудеться спалах, то буде недостатнім.

Зазначається, що період обертання комети - близько 71 року, тому її відносять до того ж типу, що й комету Галлея. Тобто людині буде доступна раз чи двічі за життя. Каталожну назву 12P/Понс-Брукс отримала, адже це була дванадцята комета, для якої точно розрахували орбітальний період.

Проте історія науки знає і більш ранні свідчення про спостереження цієї комети. У 2020-му німецький астроном Майк Мейєр розповів, що саме її могли спостерігали китайські астрономи восени 1385 року, а також італійські вчені взимку 1457 року. Є факти, що говорять про те, що яскраву комету було помічено у 245 році нашої ери.

Подібна нагода побачити "Комету диявола" з'явиться у жителів Землі аж у 2095 році.

Раніше ми розповідали, як саме вимерли динозаври після падіння астероїда.

  • Вас також може зацікавити:

Вчені розкрили секрет таємничих блискавок на Венері: фото

Чому на Місяці утворюється мерзла вода: відповідь вчених здивувала світ

Масове вимирання неминуче: яким буде клімат на Землі через 250 млн років