RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Вчені показали рідкісне фото чорної діри "Стрілець А" у центрі нашої галактики

Науковці оприлюднили нове зображення чорної діри в центрі нашої галактики, відому як "Стрілець A". Об'єкт вперше показали у поляризованому світлі, у глибокому прориві.

Про це повідомляє Independent.co.

Читайте також: Вчені знайшли воду на далекій планеті у Всесвіті: чи можливе на ній життя

Він пропонує новий погляд на надмасивну чорну діру, яка розташовна у центрі Чумацького Шляху. Закручене зображення показує структуру магнітного поля навколо чорної діри та припускає, що вона може мати прихований струмінь (потік газу та енергії).

Зображення створили вчені в рамках співпраці Event Horizon Telescope (EHT). Це дало перше зображення чорної діри – коли в 2019 році було зроблено кадр тієї, що розташована в центрі галактики Мессьє 87, потім у 2022 році було зроблено зображення тієї, що знаходиться в центрі Чумацького Шляху.

Чумацький Шлях нашої галактики в тисячу разів менший за Мессьє 87, проте нове зображення свідчить про те, що вони можуть бути надзвичайно схожими: окрім спільного вигляду, вони, схоже, мають споріднені структури магнітного поля, що свідчить про те, що ці процеси можуть бути однорідними в чорних дірах.

"Те, що ми зараз бачимо, полягає в тому, що біля чорної діри в центрі галактики Чумацький Шлях існують сильні, звивисті та організовані магнітні поля... Окрім того, що Sgr A* має разюче подібну поляризаційну структуру до тієї, що спостерігається в набагато більшій і потужнішій чорній дірі M87*, ми дізналися, що сильні та впорядковані магнітні поля мають вирішальне значення для того, як чорні діри взаємодіють з газом і речовиною навколо їх", - розповіла співробітниця програми стипендій NASA Hubble Fellowship Einstein у Центрі астрофізики в Гарварді та співкерівник проєкту Сара Іссаун.

За словами вчених, дуже цікаво бачити перші поляризовані зображення чорної діри в серці нашої галактики.

Ці спостереження розкривають набагато більше інформації про магнітні поля, що оточують чорну діру, і покращать здатність моделювати акреційні чорні діри в майбутньому.

"Примітно, що поляризаційна структура Sgr A настільки схожа на структуру чорної діри M87, яка, як ми знаємо, має неймовірний релятивістський струмінь. Це захоплююче нове дослідження натякає на те, що поблизу горизонту подій Sgr A* ховається реактивний літак", - повідомляють науковці.

Навколо чорних дір частинки, що обертаються навколо силових ліній магнітного поля, створюють поляризаційну картину, що дозволяє астрономам побачити, що відбувається в регіонах чорних дір у дедалі більших деталях, і відобразити їхні лінії магнітного поля.

У колаборації EHT беруть участь понад 300 дослідників з Африки, Азії, Європи, Північної та Південної Америки. Міжнародна співпраця працює над отриманням найдетальніших зображень чорної діри, які коли-небудь були отримані шляхом створення віртуального телескопа розміром із Землю.

Раніше ми повідомляли, що вчені оприлюднили результати нового дослідження щодо річок, озер та водойм на Марсі.

  • Вас також може зацікавити:

На скількох планетах Чумацького Шляху є життя: вчені дали відповідь

За крок від історичного відкриття: вчені виявили сигнал чорної дірки середнього розміру

Ілон Маск у відповідь на докір Стівена Кінга розповів, скільки грошей пожертвував Україні