RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.15
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 червня

Всі новини

У Туреччині виявили унікальну мозаїку музи Калліопи: знахідці понад 2 тисячі років. Фото і відео

Археологи, досліджуючи місце давньогрецького поселення на півдні Туреччини, виявили чудово збережену мозаїчну підлогу, яка датується другим століттям до нашої ери.

Про це пише Аncient origins.

Читайте також: У Туреччині археологи виявили унікальну римську мозаїку: артефактам близько 1,5 тисяч років, фото

Цю мозаїчну підлогу особливо помітною робить характерний портрет, на якому зображена Калліопа, одна з легендарних Дев’яти муз з грецької та пізніше римської міфології.

Розкопки, які призвели до цієї чудової знахідки, проводилися в рамках поточного проекту реставрації стародавнього міста Сіде на південному узбережжі Середземного моря Туреччини.

Місто Сіде, розташоване в районі Манвгат провінції Анталія, має багату та складну історію, починаючи з моменту його заснування в сьомому столітті до нашої ери грецькими колонізаторами із Західної Анатолії. Приречене залишатися відомим протягом багатьох сотень років як гамірне комерційне портове місто та яскравий культурний центр, Сіде залишався грецьким поселенням, поки його не окупували римляни в 78 році до нашої ери, після чого культура міста розвинулася, включивши суміш грецьких і римських елементів.

Протягом століть після свого заснування Сіде в різний час був завойований лідійцями та персами, перш ніж був зайнятий Олександром Македонським та його армією в 333 році до нашої ери. Елліністична культура процвітала в місті після відновлення грецької гегемонії, і саме в період між четвертим і першим століттями до нашої ери Калліопа та інші музи з грецької міфології стали широко відомими та шанованими в Сіде.

Вважалося, що музи були дочками глави грецького пантеону Зевса та богині пам’яті Мнемозини. Значною мірою через їхню красу їм було призначено роль надихаючих творчий дух людства, що виражається в мистецтві, поезії, музиці, танцях і драмі.


Раніше ми розповідали, що в Англії знайшли незвичайне поховання 15-річної дівчини.

  • Вас також може зацікавити:

На цьому місці міг бути велелюдний ринок: археологи натрапили на древні поселення вікінгів в Норвегії, фото

Унікальне відкриття археологів: для чого вікінги пиляли зуби і деформували черепи

Археологи виявили унікальні артефакти, які вціліли після виверження Везувію. Відео