RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Суспільство

Новини

20 вересня

19 вересня

Всі новини

В турецькому замку знайшли щити і шолом, яким понад 2,7 тисяч років

Під час розкопок в історичному замку Аяніс у провінції Ван (східна Туреччина) виявили три бронзові щити та церемоніальний бронзовий шолом, присвячені головному богу урартів Халді.

Про це повідомляє видання Arkeonews.

Артефакти віком 2700 років були знайдені на глибині від 6 до 7 метрів під підлогою кімнати, яку зберіг обвал глинобитних стін внаслідок землетрусу, що спустошив замок. Саме ця особливість розміщення забезпечила хороший стан збереження пам'яток, які зазнали лише незначних уражень.

Як розповів міністр культури і туризму Туреччини Мехмет Нурі Ерсой, археологічні розкопки у цьому місці тривають з 1989 року, що робить замок Аяніс останньою великою урартською фортецею, яка була досліджена.

У 2013 році професор, доктор Мехмет Ішиклі з Університету Ататюрка взяв на себе керівництво розкопками. В останні роки основна увага була зосереджена на розкритті структур, пов’язаних із храмом Халді в межах цитаделі.

Замок Аяніс, розташований на скелястому пагорбі поблизу села Агарті (історично відомого як Аяніс) уздовж східного берега озера Ван, лежить за 38 кілометрів від Тушпи, стародавньої урартської столиці.

Бронзовий щит, знайдений із замку Аяніс поблизу ВанаФото: Міністерство культури і туризму Республіки Туреччина

Ця фортеця, відома тим, що тут розташований один із найкраще збережених храмів, присвячених богу Халді. Вона була побудована в середині VII століття до нашої ери Русою II, останнім великим царем Урарту. Історичні записи показують, що фортеця була зруйнована потужним землетрусом і подальшими пожежами лише через 20-25 років після завершення будівництва.

Сезон розкопок 2024 року виявився особливо плідним, коли було знайдено три надзвичайно добре збережені бронзові щити та шолом, присвячені Халді, який був не лише головним богом, але й урартським богом війни.

Урартський шолом, частина 2700-річного спорядження воїна, присвяченого ХалдіФото: Міністерство культури і туризму Республіки Туреччина

Професор Ішиклі зазначив, що бронзовий шолом міг мати церемоніальний характер - він має прикраси, які стануть більш чіткими після подальшої реставрації. Він підкреслив, що замок Аяніс з його багатими бронзовими артефактами, схоже, використовувався королівською та релігійною елітою.

На сьогодні у фортеці було виявлено понад 30 бронзових щитів, що підкреслює важливість цього місця та майстерність урартів.

Нагадаємо, археологи знайшли в Єгипті астрономічну обсерваторію, яка датується 6 століттям до нашої ери. За даними Міністерства туризму та старожитностей Ізраїлю, вона вважається першою та найбільшою у своєму роді.