RU  UA  EN

Понеділок, 23 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Суспільство

Новини

23 вересня

Всі новини

Кажанів реабілітовано? Вчені виявили нові дані щодо походження COVID-19

Розслідування джерел пандемії COVID-19 вийшло на нові сліди - дослідники ідентифікували нові види тварин, які могли передати людям коронавірус COVID-19, шляхом повторного аналізу геномів, зібраних на тваринному ринку в китайському Ухані. Дослідження встановлює наявність тварин і вірусу на ринку, але не підтверджує, чи були самі тварини заражені вірусом.

Про це пише Nature з посиланням на останнє дослідження з серії аналізів ринкових зразків, опубліковане в Cell.

Багато з перших випадків COVID-19 були пов’язані з міським ринком морепродуктів в Ухані, оскільки він став центром у пошуках походження пандемії. Дослідники стверджують, що їхній повторний аналіз додає більшої ваги тому, що ринок є місцем перших побічних ефектів, коли тварини заразили людей вірусом, що спровокувало пандемію.

Однак висновок команди відрізняється від першого рецензованого аналізу даних, в якому окрема команда також ідентифікувала кількох тварин і вірус, але дійшла висновку, що роль ринку в походженні пандемії була незрозуміло.

Пошуки щодо того, як почалася пандемія, були надзвичайно суперечливими. Більшість дослідників стверджують, що вірус виник у кажанів, які заразили людей, швидше за все, через проміжну тварину, як це сталося з іншими патогенами, що з’явилися в організмі людини. Але відсутність переконливих доказів існування проміжного хазяїна змусила деяких дослідників стверджувати, що вірус міг витекти — навмисно чи випадково — з Інституту вірусології Уханя.

Прилавки ринку

Геномні дані, використані в аналізах Cell, Nature та інших, були зібрані дослідниками Китайського центру контролю та профілактики захворювань (China CDC) незабаром після закриття ринку 1 січня 2020 року. Протягом кількох тижнів співробітники China CDC відвідували на ринку багато разів, щоб почистити кіоски, сміттєві баки, туалети, стічні води, бродячих тварин і залишені заморожені тваринні продукти. Зразки містили багато ДНК і РНК з кількох джерел, які дослідники мали секвенувати та просіяти.

"Це один із найважливіших наборів даних про ранню пандемію та походження SARS-CoV-2", — каже Флоранс Дебарр, еволюційний біолог із французького національного дослідницького агентства CNRS і співавтор аналізу клітин.

Нові техніки

В останньому дослідженні використовувалися більш складні геномні методи для ідентифікації видів, представлених у зразках, включаючи тварин, які, на думку команди, є можливими проміжними господарями SARS-Cov-2.

Виявилося, що серед тварин, присутніх на ринку, були кролики, собаки, єнотоподібні собаки, бамбуковий щур, амурський їжак, малайський їжатець, мунтжак китайський, гімалайський бабак та гімалайська цівета.

Найбільш сприятливими до COVID-19 є кролики, собаки та єнотоподібні собаки. Останні також здатні передавати інфекцію, що робить їх серйозним кандидатом на роль тварин, які першими передали вірус людині.

Спільне розміщення генетичного матеріалу вірусів і тварин "переконливо свідчить" про те, що ці тварини були інфіковані.

"Кажани, від яких, ймовірно, походить прабатько SARS-CoV-2, не були виявлені в генетичних даних. Відсутність ДНК кажанів не дивно", - каже Еліс Хьюз, біолог з Університету Гонконгу, яка вивчає кажанів і торгівлю дикою природою. Хоча кажанів зазвичай їдять на півдні Китаю, їх зазвичай не продають на ринках країни.

Автори дослідження Cell також стверджують, що різноманіття вірусів на ринку свідчить про те, що саме тут виникла пандемія. Зокрема, вони кажуть, що наявність двох ліній SARS-CoV-2 — відомих як A і B — які циркулюють на ринку, свідчить про те, що вірус двічі перейшов від тварин до людей.

Дослідники дійшли висновку, що, хоча можливо, що інфіковані люди принесли вірус на ринок у двох окремих випадках, це набагато менш імовірний сценарій, ніж вірус двічі перестрибнув від тварин, особливо тому, що їхній аналіз показує, що дуже мало людей були б заражені в цей момент, і малоймовірно, що одна людина засіяла обидві лінії.

Як повідомляв "Апостроф", вчені спрогнозували, що супербактерії вб’ють понад 39 мільйонів людей до 2050 року, причому літні люди піддаються особливому ризику.