RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

NYT заявило про можливу причетність українського хакера до атаки на сервери Демпартії США

Український хакер під ніком Profexer міг бути причетний до розробки програми, яка була одним з інструментів злому серверів Демократичної партії США.

Про це пише видання The New York Times.

Як пише видання, цей хакер є першим живим свідком у справі про злом серверів Демпартії. Українська поліція не розголошує ім'я хакера ні інших деталей, заявляючи лише, що він живе в Україні і не перебуває під арештом.

Видання підкреслює, що наразі немає жодних доказів того, що Profexer працював на розвідувальні служби Росії, але його шкідливе програмне забезпечення, по всій видимості, використовувалося спецслужбами РФ.

На думку журналістів, той факт, що РФ набула в Україні – "можливо, найбільш запеклого ворога Кремля" – говорить про характер кремлівського методу ведення кібервійни: російські хакерські групи Fancy Bear і Cozy Bear діють не як військова одиниця, а як центри організації та фінансування.

Видання звертає увагу і на те, що Росія протягом декількох років використовувала Україну як полігон для апробації комп'ютерних атак, які потім застосовувалися проти Західної Європи і США.

Глава Української кіберполіції Сергій Демидюк сказав, що Profexer сам здався владі. Демидюк додав, що до хакер доступний для бесіди з представниками ФБР. У ФБР відмовилися коментувати дану ситуацію.

За словами українських правоохоронців, вони не стали заарештовувати хакера, тому що він є автором, а не користувачем шкідливого ПЗ.

"Він сказав нам, що не створив його (ПЗ, - ред.), щоб його використовували так, як це було зроблено", - зазначив Демидюк.

Депутат Верховної Ради та радник голови МВС Антон Геращенко сказав, що з хакером зв'язувалися онлайн або по телефону йому заплатили писати унікальні шкідливі програми, а цілі, для яких вони будуть використовуватися, не повідомлялися.

Геращенко описав хакера, як молодого людини з провінційного українського міста. Він підтвердив, що Profexer звернувся в поліцію і співпрацював у якості свідка у справі про злом серверів Демпартії США.

"Він був фрілансером, і тепер він цінний свідок", - сказав Геращенко.

Як повідомляв "Апостроф", російський журналіст розповів, як Кремль управляє своїми хакерами.