RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Російський журналіст розповів, як Кремль управляє своїми хакерами

Для хакерських атак за кордоном Росія використовує афілійовані структури.

Таку думку в інтерв'ю DW висловив російський журналіст Андрій Солдатов.

"Це досить складна система, але досить ефективна: є кілька людей на вищому державному рівні, які таку роботу координують, і є група неформальних акторів", - говорить Солдатов.

За його словами, піар-агентства або групи людей не проходять етапи узгодження, а працюють безпосередньо з Кремлем. Завдяки такому положенню їхня робота більш гнучка і мобільна, а держава не несе відповідальність за їх дії.

Солдатов говорить, що ця методика була випробувана на російських опозиціонерах та незалежних журналістах на початку двотисячних.

"З 2007 року така практика стала застосовуватися і за кордоном, наприклад, в Естонії, коли цим займався прокремлівський рух "Наші". Ми всі прекрасно розуміємо, яким чином цей рух існує. Але оскільки формально ці люди не є державними чиновниками, то і державні структури не можна звинуватити в цій хакерській атаці", - зазначає журналіст.

При цьому він каже, що російські хакери поки не можуть наносити серйозної шкоди. Єдине що їм вдалося в США і у Франції – про них говорять. Також Солдатов зазначає, що стратегічні завдання цим людям не ставляться.

"Очевидно, що часто це всього лише тактичні дії, операції то там, то тут. Їх цілі виглядають локалізованими: спробувати вплинути, спробувати заявити про себе. Не слід, однак, забувати про одному. Є якийсь загальний результат, загальний ефект від всіх цих хакерських атак", - вважає журналіст.

На думку Солдатова, російські хакери намагаються привнести в Європу відчуття безнадійності і відсутності довіри до держави, політичних діячів і ЗМІ.

Як повідомляв "Апостроф", в мережі виник ажіотаж навколо відповіді Путіна журналістці щодо хакерських атак.