RU  UA  EN

Неділя, 23 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 червня

Всі новини

Світ згадує жертв Голокосту: що потрібно знати про цей день

27 січня в світі традиційно вшановують пам'ять жертв Голокосту.

Дата 27 січня вибрана не випадково, так як саме в цей день в 1945 році радянські війська звільнили концентраційний табір Освенцим на території нинішньої Польщі. За свідоцтвами Нюрнберзького трибуналу, в цьому концтаборі загинули 2,8 мільйона чоловік, переважна більшість з яких були євреї.

Рішення шанувати пам'ять жертв Голокосту в цей день було прийнято Генеральною Асамблеєю ООН 1 листопада 2005 року з ініціативи Австралії, Ізраїлю, Канади, Росії, України, США. Співавторами документа стали ще більш 90 держав.

Вперше Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту відзначався в 2006 році. На державному рівні в Україні цей день відзначили вперше тільки в 2012 році відповідно до постанови Верховної Ради України 5 липня 2011 роки, Про 70-річчя трагедії Бабиного Яру.

Також варто відзначити, що в Ізраїлі день пам'яті жертв Голокосту відзначається за єврейським календарем 27 нісана, день початку повстання у Варшавському гетто (в проміжку між 7 квітня і 7 травня в григоріанському календарі).

Саме слово голокост з давньогрецької перекладається як «всеспалення» і означає систематичне переслідування і знищення (геноцид) євреїв нацистською Німеччиною і колабораціоністами протягом 1933-1945 років.

Нагадаємо, 29 вересня в Україні вшановують пам'ять жертв трагедії в Бабиному Яру, яка стала всесвітнім символом Голокосту.