RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Як Путін поділив Каспійське море: деталі угоди

Стали відомі подробиці конвенції про правовий статус Каспійського моря, яку президенти Росії, Казахстану, Ірану, Азербайджану і Туркменістану підписали в Актау в неділю, 12 серпня.

Про це повідомляє Обозреватель.

Так, згідно з документом, основна площа водної поверхні Каспію залишається в загальному користуванні сторін, а дно і надра діляться сусідніми державами на ділянки по домовленості між ними на основі міжнародного права,

Відзначимо, що сама акваторія Каспійського моря ділиться на внутрішні і територіальні води, рибальські зони і загальний водний простір. Розмір територіальних вод дорівнює 15 морським милям, їх зовнішня межа здобуває статус державної. До територіальних вод примикає 10-мильна рибальська зона, в своїй зоні кожна країна має виключне право на промисел. В цілому прикаспійські держави самі визначатимуть допустимий вилов риби та інших біологічних ресурсів в Каспійському морі і, виходячи з цього, розподіляти його на національні квоти. При цьому в даний момент на Каспії діє мораторій на вилов осетрини.

Дно і надра країни розділять між собою шляхом укладення двосторонніх угод. Учасники угоди мають право споруджувати, а також регулювати створення і використання штучних островів в Каспійському морі, зони безпеки яких не будуть сягати більш ніж на 500 метрів, відмірюються від кожної точки зовнішнього краю таких штучних островів, установок і споруд.

Як повідомляв "Апостроф", в Україні зробили жорстку заяву щодо дій Росії в Азовському морі.