RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

​У Росії назвали ключову відмінність Путіна від правителів СРСР

Російський президент Володомир Путін, на відміну від правителів СРСР, більш авторитарний лідер, який деякі серйозні зовнішньополітичні рішення приймає одноосібно.

Таку думку в інтерв'ю "Фактам" висловив соціолог, дослідник в галузі електронної демократії, а також найбільший дослідник путінізму Ігор Ейдман.

"Путін, на мою думку, відіграє роль такого пахана, злодія в законі, який розводить і судить, розподіляє ресурси, розставляє інших, більш дрібних, злодіїв в ряд і каже: тобі то-то, тобі се, тобі "Газпром", тобі "Роснєфть", тебе виганяємо, ти поганий, крисятничаєш, у своїх крадеш, ти сядеш до в'язниці або підеш з нашого злодійського кола. І він дуже важливий в цьому сенсі, тому що навколо нього набрід людей, угруповань, які один одного ненавидять, дрібних злодіїв, які... як Промокашка з "Місце зустрічі змінити не можна", які знають, що нічого собою не уявляють, і готові в будь-який момент один на одного кинутися і перегризти один одному глотки. Але існує злодій в законі - Путін. Він ніби над цією злодійський сутичкою стоїть і контролює ситуацію, розбирає їх конфлікти і виносить свої вердикти", - підкреслив експерт.

І, за словами Ейдмана, якщо його прибрати з цієї системи - почнеться війна всіх проти всіх.

"Тому вони все дуже зацікавлені в тому, щоб він існував. Вони бояться: якщо не буде Путіна, конкуренти накинуться і зжеруть. Це відноситься і до старого єльцинському олігархату, тобто до таких людей, як Абрамович, Алєкперов, Авен і так далі. і стосується нового путінського олігархату - Сечіна, Міллера, Чемезова і інших. Також це відноситься до політичних постатей. Всі вони зацікавлені в Путіні як злодійському верховному арбітрові", - переконаний експерт.

Путін - авторитарний правитель, вважає Ейдман, який нерідко сам приймає серйозні зовнішньополітичні рішення.

"Більш того, я вважаю, що він найбільш авторитарний з російських правителів з часів Сталіна. Ось ви називали Брежнєва, Андропова, Горбачова ... Все-таки при них існувала певна "олігархія", олігархія політбюро. Всі питання вирішувалися на політбюро. Такі, наприклад, як введення військ в Афганістан", - додав експерт.

До того ж, за його словами, Путін одноосібно приймав рішення по захопленню Криму.

"Інша справа - захоплення і анексія Криму. Як визнавав сам Путін і як підкреслює російська пропаганда, він приймав рішення з цього питання одноосібно. Йому не потрібна була підтримка ніякого політбюро. Тобто він більш авторитарний правитель, ніж той же Брежнєв. Нинішня влада - це не олігархія політбюро, це автократія так званого президента. Або, як його величає Сурков, верховного правителя. Або, як його інші пропагандисти називають, національного лідера, що нагадує, до речі, фашистську систему", - підсумував Ейдман.

Як повідомляв "Апостроф", відомий російський журналіст Андрій Мальгін підловив президента Росії Володимира Путіна на цікавою застереження, яка стосується окупованого Криму.