RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

​У Казахстані влаштували нічну "полювання" на учасників масових протестів: фото і відео

У ніч на вівторок, 11 червня, в Алмати після акції протесту біля стін міського департаменту поліції пройшли нові затримання.

Про це повідомляє "Радіо Азаттик".

Сотні людей зібралися, щоб вимагати звільнення поета-імпровізатора Ріната Заітова, якого разом з десятками інших спостерігачів, які заявили про невизнання підсумків президентських виборів і фальсифікації, затримали на кілька годин раніше.

Десятки людей, що тікають від переслідуючих їх поліцейських, намагалися сховатися в житлових кварталах. Нічні кадри, що зафіксували втеча і погоню в Алмати, розлетілися по мережі.

Рінат Заітов і режисер Еркін Ракішев, які під час передвиборної кампанії підтримували кандидата Аміржан Косанова (висунутого рухом "Ұлт тағдири" і позиціонувати себе як претендента від опозиції), у виступах говорили, що дані щодо явки і розподілу голосів між кандидатами, які зібрали їх спостерігачі, істотно розходяться з озвученими Центральною виборчою комісією цифрами.

ЦВК раніше оголосила, що перемогу зі значним відривом здобув чинний президент Касим-Жомарт Токаєв, кандидат від партії влади і ставленик екс-президента Нурсултана Назарбаєва.

"Ми не визнаємо результати вчорашніх виборів. Тут сотні спостерігачів. Всі вони - очевидці (порушень)", - сказав Ракішев.

"Я один з вас. З завтрашнього дня приступаю до створення партії. З завтрашнього дня, брати, буду вчити всі закони, вивчу їх, буду направляти вас в тому, як потрібно діяти. Я нічого не боюся, що не лякаюся", - говорив Заітов, повідомивши, що його попереджали про те, що його можуть піддати переслідуванню.

Незабаром після цих слів Заітова знаходилися на місці поліцейські - туди заздалегідь стягнули силовиків, підігнали автозаки і військові машини для транспортування людей - почали затримання. Начальник департаменту поліції і представник прокуратури ніяк не прокоментували дії поліцейських.

Як повідомляв "Апостроф", раніше Касим-Жомарт Токаєв, який вступив на посаду президента Казахстану після відставки Нурсултана Назарбаєва заявив, що столиця країни Астана повинна носити ім'я першого правителя.