RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Епідемія "Чорної смерті" в Європі: історики розкрили нові дані про "батьківщину" чуми

Вчені з’ясували, що масштабна епідемія бубонної чуми, яка охопила Європу в середині XIV століття прийшла з російського Поволжя - з території сучасного Татарстану.

Про це повідомляє BBC News.

У результаті дослідження останків жертв епідемії й реконструювання геном десятків зразків чумної палички (Yersinia pestis) німецькі вчені підтвердили цю теорію.

Адже, відстеживши мутації в ДНК бактерії, археологи й генетики спільно змогли відновити хронологію епідемії та зрозуміти, звідки з'явилася хвороба. Від чуми постраждали десятки мільйонів людей, а повторні спалахи захворювання тривали аж до кінця XVIII століття.

Найбільш ранній зразок чумної палички, від якого виникли більш пізні штами, виявили під російською Казанню, на території міста Лаішево.

Водночас з'ясувалося, що в розпал епідемії (її пік припав на 1346-1353 роки) генетичний код чумної палички зовсім не змінився. Аналіз останків загиблих від чуми жителів Сен-Лорана, Барселони, Лондона й Осло продемонстрував, що всі вони померли від Yersinia pestis з ідентичним геномом.

А ось пізніше бактерія продовжила еволюціонувати та в якийсь момент "втратила" частину ДНК, відповідальну за високу вірулентність, тобто здатність викликати зараження знизилося, і захворювання пішло на спад.

Проте саме друга епідемія захворювання стала найбільш спустошливою - її жертвами стали, за різними даними, до 60% населення європейського континенту.

Перший задокументований спалах "Чорної смерті" стався в 1346 році в низов'ях Волги і причорноморському регіоні. За наступні сім років епідемія охопила майже всю територію Європи. Звідти чума перекинулася на Близький Схід і на північ Африки.

Нагадаємо, що бактерія Yersinia pestis, яка викликає чуму, як і раніше живе серед популяцій гризунів - в Азії, Африці, Америці й в Східній Європі.

Як повідомляв "Апостроф", у Києві зафіксовано першу смерть від небезпечної хвороби.