RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

"Чорний" понеділок для Росії: рекордне падіння цін на нафту обвалило рубль

По Росії завдала удару ситуація з падінням цін на нафту після розриву угоди РФ з ОПЕК.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на CNN.

9 березня вартість бареля Brent на відкритті торгів Лондонської біржі ICE впала на 30% до 31 долара. Таке падіння стало гіршим з 1991 року, коли США почали операцію "Буря в пустелі".

Все це сталося через те, що Саудівська Аравія має намір збільшити видобуток нафти і знизити ціни на чорне золото. Причиною стала відмова Росії погоджувати нову угоду зі скорочення нафтовидобутку в рамках ОПЕК.

За інформацією агентства Bloomberg, Саудівська Аравія хоче збільшити видобуток нафти до 12 млн барелів на добу. Зміни відбудуться вже в квітні - з нинішніх 9,7 млн б/д видобуток збільшиться до понад 10 млн б/д, а якщо буде потрібно - понад 12 млн б/д. Фактично, це означає початок нафтової війни.

Крім цього, Ер-Ріяд 7 березня зробив знижку для всіх покупців на деякі види сирої нафти - складе вона 6-8 доларів за барель.

Як повідомляє The Wall Street Journal, 7 березня ввечері керівництво Saudi Aramco повідомило покупців про те, що з квітня компанія знижує вартість на поставки сировини в США - на $ 7 за барель, в країни Північної Європи - на $ 8, в країни Східної і Південно- Східної Азії - на $ 6.

Джерела видань вважають, що це зроблено заради того, щоб Росії було складніше продавати свою нафту в Європі і їй довелося повернутися за стіл переговорів по угоді ОПЕК+. Це призвело і до того, що вартість ф'ючерсу на нафту марки Brent з поставкою у травні 2020 на лондонській біржі ICE знизилася до $ 31,02, а ціна на квітневий ф'ючерс марки WTI опустилася на 27,1% - до $ 32,48 за барель.

Відзначають, що 6 березня міністри нафти ОПЕК і країн, які не входять до картелю (в тому числі Росія, Казахстан і Азербайджан) не змогли домовитися про умови угоди по скороченню видобутку нафти. Росія не погодилася на пропозицію скоротити виробництво через епідемію коронавірусу і пропонувала залишити угоду, як є (зараз видобуток скорочується на 1,7 млн б/д). Саудівська Аравія була проти і запропонувала збільшити скорочення до 1,5 млн б/д, але Росія відмовилася.

Як повідомляв "Апостроф", відомий російський художник Сергій Йолкін кумедними карикатурами відреагував на падіння російського рубля.