RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

"Сюрприз" для Путіна: Туреччина прийняла гучне рішення щодо російського газу

Туреччина різко скорочує закупівлі російського газу. За підсумками березня постачання "Газпрому" державної Botas і незалежним турецьким операторам впали в 7 разів, до 210 млн кубометрів

Як пише finanz.ru, про це повідомила Федеральна митна служба РФ.

У порівнянні з 2018 роком падіння стало більш ніж 14-кратним: тоді за перший квартал Туреччина придбала 8,8 млрд кубів (2,93 млрд у середньому в місяць). Російський газ Туреччина замінює зрідженим.

За підсумками минулого року Туреччина на 13% збільшила імпорт СПГ, до 9,1 млн тонн. Найбільшими постачальниками стали Алжир (4,3 млн тонн), Катар (1,8 млн), Нігерія (1,8 млн) і США. Поставки "Газпрому" на турецький ринок за минулий рік впали на 35%, до 15 млрд кубометрів - мінімуму більш ніж за 10 років.

В результаті російські газопроводи "Турецький потік" і "Блакитний потік" сумарною потужністю 35 млрд кубів залишилися напівпорожніми. У березні ж потужності двох газопроводів (2,9 млрд кубів на місяць) були задіяні менше ніж на 10%.

Туреччина планує нарощувати закупівлі СПГ на спот-ринку, розповів Reuters джерело в енергетичній галузі країни. З цим, за його словами, було складно рішення збільшити час профілактичних робіт на "Блакитному потоку" в травні.

Відзначається, що в "Газпромі" готуються до подальшого погіршення ситуації на турецькому напрямку.

Як повідомляв "Апостроф", російський монополіст "Газпром" почав відчувати проблеми через скорочення споживання енергоносіїв через уповільнення світової економіки і падіння цін на нафту і газ нижче планки відсікання надприбутків.