RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

10 травня

9 травня

8 травня

7 травня

Всі новини

Що не так з яйцями перших динозаврів: вчені зробили сміливу заяву

Результати досліджень американських вчених дають підставу припускати, що динозаври відкладали яйця з м'якою шкаралупою, тому не всі вони збереглися.

Такий висновок дослідників з Єльського університету та Американського музею сучасної історії опубліковано на сайті Nature.

Початок дослідженням поклала знахідка при розкопках в Монголії скам'янілої кладки ембріонів, імовірно протоцератопса, який жив між 83 і 72 мільйонами років тому, а також ембріонів Муссавру, що жив близько 200 мільйонів років тому. Як виявилося, кожен ембріон був оточений тонкою плівкою, яка містить залишки яєчних білків.

Після аналізу даних 26 видів яєць вимерлих і існуючих тварин вчені з'ясували, що в яйцях з м'якою і твердою шкаралупою містятися різні види білків. Аналіз показав, що білки яєць з м'якою шкаралупою відповідають виявленим в скам'янілостях ембріонів муссавру і протоцератопса.

Згодом, накопичивши інформацію про яйця 112 рептилій і птахів, еволюційні зв'язки яких відомо, було встановлено, що багато перших представникыв цих груп, включаючи ящірок і динозаврів, відкладали яйця з м'якою шкаралупою.

Як повідомляв "Апостроф", палеонтологи за допомогою потужних джерел нейтронів провели томографію скам'янілих яєць з кладки динозавра-овірапторіда і зробили неймовірне відкриття. З'ясувалося, що їх потомство вилуплювалося так само, як у птахів в наші дні.