RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Президент Мексики зажадав вибачень у Папи Римського

Президент Мексики Андрес Мануель Лопес Обрадор вимагає від Папи Римського вибачень за події XVI століття - іспанську колонізацію Америки, конкісти.

Про це повідомляє "РИА Новости" .

Відзначається, що дружина президента Беатріс Гутьєррес, яка перебуває з офіційним візитом в Європейському Союзі, особисто передала Папі Франциску послання глави Мексики. У документі, зокрема, згадуються "ганебні злочини" церкви та іспанської корони щодо корінних народів Мексики.

"Наполягаю, щоб з нагоди цих подій і католицька церква, і іспанська монархія, і мексиканське держава принесли публічні вибачення корінним народам, які стали жертвами ганебних злодіянь, були позбавлені майна і землі і перебували в підпорядкуванні з часів конкісти 1521 року до недавнього минулого", - йдеться в посланні.

Візит Гутьєррес в Європу проходить напередодні важливих для Мексики ювілеїв - 700-річчя заснування Теночтітлана (Мехіко), 200-річчя революції і 500-річчя початку іспанської колонізації.

Як повідомляв "Апостроф", на початку вересня на недільній проповіді у Ватикані Папа Франциск назвав плітки чумою гіршою, ніж Covid-19. Глава католицької церкви відхилився від підготовленого тексту, щоб поскаржитися на плітки в церковних громадах.