RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

У шафі випадково знайшли знамениту картину - можливо, її автор сам Леонардо да Вінчі: фото

У Неаполі (Італія) в шафі спальні однієї з квартир знайшли копію "Спасителя світу" - Salvator Mundi, яку, як вважають, написав Леонардо да Вінчі. Картина, якій понад 500 років, належить колекції кафедрального собору San Domenico Maggiore. У музеї не знають, коли вона була вкрадена.

Про це повідомляє ВВС.

Поліція підозрює 36-річного власника квартири, де знайшли картину, в зберіганні краденого.

За даними поліції, в музеї не знали, що картину вкрали, оскільки "кімнату, де вона зберігалася, не відкривали більше трьох місяців" через пандемію коронавірусу.

При цьому в музеї запевняють, що картина була на своєму місці принаймні в січні минулого року. Коли її вкрали - невідомо. Поліція розслідує обставини зникнення твори мистецтва з музею, при цьому ознак злому приміщення не помітили.

Як припустив прокурор Неаполя Джованні Мелілья, картину могли викрасти на замовлення злочинної організації, яка спеціалізується на міжнародній торгівлі творами мистецтва.

Експерти не мають єдиної думки, хто є автором цієї картини. Деякі вважають, що її написав учень Леонардо да Вінчі Джакомо Алібранді на початку ХVI століття. Проте за іншими версіями авторство може належати самому Леонардо.

На картині зображений Христос, він підняв одну руку, а в іншій тримає скляну сферу.

Оригінал "Спасителя світу" пройшов через косметичну реставрацію, коли з'ясувалося, що його підточили жучки. У якийсь момент картина мало не розкололася навпіл, а коли її намагалися врятувати, то подряпали. Однак у 2017 році її продали за рекордні 450 млн доларів. Таким чином, "Спаситель світу" є найдорожчою картиною в світі.

Як повідомляв "Апостроф", лондонська Національна галерея відновила одну з найбільших робіт нідерландського живописця, одного з основоположників бароко Пітера Пауля Рубенса.