RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Розсекречено дані про ядерні випробування в Тихому океані - цифри занижувалися в рази

Під час ядерних випробувань, які в 1966-1974 роках проводила Франція на атолах в Тихому океані, від радіоактивного забруднення постраждало понад 100 тисяч осіб - ця кількість значно перевищує цифри в офіційних доповідях.

Про результати спільного дослідження французького видання Disclose, експертів з американського Прінстонського університету і британської фірми Interprt повідомляє ВВС.

Дослідники вивчили близько 2 тисяч розсекречених документів, знайшли свідків подій і провели нові розрахунки. За їхніми даними, радіоактивні опади могли торкнутися близько 110 тисяч осіб - всього тодішнього населення Таїті і сусідніх Підвітряних островів, в тому числі всіх 80 тисяч жителів столиці острова Таїті, Папеете.

Про це свідчить реконструкція руху радіоактивних хмар і випадання опадів після трьох ядерних вибухів в атмосфері над атолом Муруроа - в 1966, 1971 і 1974 роках (кодові назви "Альдебаран", "Енцелад" і "Кентавр"). Зокрема, під час випробування "Кентавра" ядерний грибок піднявся не на розрахункові дев'ять кілометрів, а всього на 5200 метрів, при чому хмара рушила не на північ, як передбачалося, а на захід - на острів Таїті.

Автори дослідження вважають, що тільки після цього всі 110 тисяч жителів Таїті і Підвітряних островів могли отримати дозу радіації в один мілізіверт і більше. У документі міністерства охорони здоров'я Полінезії йдеться, що дозу в п'ять мілізівертів і більше отримали близько 11 тисяч осіб.

У 2010 році влада Франції створили комісію з компенсацій жертвам ядерних випробувань, яку виплачують тим, хто отримав дозу радіації вище граничної (один мілізіверт) і захворів однією з тих форм раку, які викликає саме радіація. Такі компенсації отримали лише 454 людини, з яких тільки 63 місцевих жителя.

Як повідомляв "Апостроф", у Верховній Раді України розробляють законопроект, за яким чорнобильці отримають право на отримання державної пенсії, обчисленої з п'ятикратного розміру мінімальної заробітної плати.