RU  UA  EN

Вівторок, 25 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 червня

24 червня

Всі новини

Археологи знайшли артефакти скіфів із зображеннями богинь та грифонів: фото

У Росії під час дослідження курганного могильника Дівиця V була знайдена унікальна накладка із зображенням крилатих скіфських божеств в оточенні орлиноголова грифонів.

Про це повідомляє Minobrnauki.

За словами одного зі співробітників Донської експедиції Інституту археології (ІА) РАН, на них чекає ще тривала робота з вивчення та тлумачення таких незвичайних божественних постатей.

У центральній частині пластини зображено у профіль крилата постать володарки звірів та покровительки людської та тваринної родючості — богині, відомої в літературі як Аргімпаса, Кібела, Велика богиня. Верхня частина її тіла оголена, на голові – убір типу корони з рогами. Богиню з обох боків оточують постаті крилатих орліноголових грифонів.

Зверху: крилата богиня Аргімпаса-Кібела з двома пантерами (цифра 2). Срібне дзеркало (цифра 1). Друга половина VII ст. до н.е. Келермеський курган 4. Збори Державного Ермітажу. Внизу: зображення Владичиці звірів — Кібели-Аргімпаси на пластині з Олександропольського кургану, Степове Наддніпрянщина. Третя чверть ІV ст. до н.е. Фото та промальовування. (В.І. Гуляєв. Богиня Кібела - володарка звірів - у скіфському мистецтві.

Ліва сторона накладки утворена двома квадратними пластинками, прикрашеними зображеннями істот, що стоять навпроти одного, притулившись лапами. З правого боку до накладки приклепані дві круглі бляхи, на кожній з яких зображено одного людиноподібного персонажа з короною на голові, що стоїть в оточенні двох грифонів. Але хто ці персонажі, і який предмет прикрашала ця накладка, питання залишається відкритим.

Основне поховання відносять до скіфського періоду та датують IV століттям до нашої ери. Розташовується воно практично під центром насипу і є дерев'яною гробницею. На сьогоднішній день це найбільша могила з усіх, знайдених у пам'ятнику Девиця V.

Раніше "Апостроф" писав, що на Кіпрі знайшли дві гробниці бронзового століття, в яких виявили золоті прикраси віком 3 тисячі років.