RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

12 травня

Всі новини

Оборона Донбасу та обстріл Одеси: онлайн подій війни 23 квітня

На території України триває повномасштабна війна з російськими окупантами вже 59-й день. Останніми днями ворог накопичує сили на Донбасі для того, щоб спробувати взяти в оточення українські війська у Донецькій та Луганській областях. Вранці 23 квітня противник завдав удару по Миколаєву.

"Апостроф" продовжує слідкувати за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка боїв 22 квітня

_________________________________________________________________

23:50 Місцеві жителі повідомляють про нові вибухи в Одесі, Харкові та Миколаєві.

23:31 Сьогодні рашисти вбили в Одесі молоду маму Валерію Глодан із маленькою донькою, якій було 3,5 місяці.

23:07 Арестович заявив, що Росія хоче влаштувати парад українських полонених на 9-те травня.

"Це дуже серйозне порушення Женевської конвенції та всіх правил війни!" — зазначив він.

22:58 Було "Полє чудєс", стало - "Полє пропаганди":

22:53 Україна та Польща створять логістичний залізничний центр. Це дозволить кардинально збільшити обсяг залізничних перевезень українського експорту до ЄС та на світові :ринки через Європу.

22:44 В Одесі вибухи, працює наша ППО. Попередньо, декілька ракет збили, але є влучання.

22:30 Російське Міноборони після ракетного удару по Одесі "анонсувало" застосування хімречовин у районі одеського порту "Південний", при цьому РФ заздалегідь звинуватила у можливій хімічній атаці спецслужби України.

22:18 В Одесі продовжують ліквідовувати наслідки ракетного удару по 16-поверховому будинку. Але Міноборони РФ вважає, що точними ракетними ударами знищило військовий логічний центр.

22:04 За останніми даними, в Одесі вже 8 загиблих внаслідок ракетного удару.

21:50 За добу українські захисники знищили:

  • 4 танка;
  • 5 артилерійських систем;
  • 15 одиниць броньованої техніки;
  • 1 бойову броньовану машину;
  • 4 одиниці автомобільної техніки;
  • 1 літак Су-25;
  • 3 БПЛА "Орлан-10";
  • 1 крилату ракету.

21:29 Держсекретар США Ентоні Блінкен у неділю відвідає Київ. У складі делегації також міністр оборони США Ллойд Остін. Це перший візит високопосадовців до України після початку війни.

20:55 Зеленський: "Сім ракет сьогодні прилетіло в Одесу. Дитину тримісячну вбили. Коли війна почалася, їй місяць був. Покидьки смердючі".

20:28 Росія підготувала перелік товарів, які буде ввозити контрафактом: серед них автомобільні бренди Tesla, та Jaguar, технологічні бренди Apple та Samsung, консолі XBox та Play Station і десятки інших виробників. В РФ контрафакт називають "паралельним імпортом", який передбачає ввезення в країну без дозволу правовласника товар, продаж якого розпочався в інших країнах світу.

20:12 Безумству росіян немає меж. Під Брянськом висадили сосни у формі z-свастики.

20:00 Зеленський проводить пресконференцію:

19:28 Туреччина закрила повітряний простір для російських військових та цивільних літаків, що прямують до Сирії, повідомив глава турецького МЗС Чавушоглу.

19:22 Зеленський та Джонсон домовилися про постачання важкого озброєння.

19:17 Удар по Одесі. На даний час відомо про загибель 6 осіб, з яких 1 дитина, постраждало 18 осіб. З-під завалів врятовано 2 людей, евакуйовано 86 мешканців.

19:15 Низка німецьких "інтелектуалів" та лідерів думок оприлюднили відкрите звернення до уряду Німеччини, зміст якого полягає в примушенні України у капітуляції. Це звернення стало реакцією на більш поширені вимоги ЗМІ та громадськості щодо захисту України та надання Києву важкого озброєння.

"Незважаючи на повідомлення про успіхи української армії, вона значно поступається російській і має мало шансів виграти цю війну. Ціною тривалого військового опору, незалежно від результату, буде більше зруйнованих міст і більше втрат серед українського населення. Ми закликаємо уряд Німеччини, країни ЄС та НАТО припинити постачання зброї українським військам та заохочувати уряд у Києві припинити військовий опір", - йдеться у листі.

Пропонується, зокрема, змусити Україну терміново вивести армію з Києва, Одеси та Харкова, щоби запобігти їхньому руйнуванню. Умовою української капітуляції вони пропонують зробити нейтралітет, визнання Криму російським та дозвіл на "незалежність" Донбасу.

Лист, зокрема, підписали письменниця та журналістка Даніела Дан, один з ключових співаків Німеччини Александер Векер, троє ексдепутатів Бундестагу Ентьє Фольмер ("Зелені", учасниця російських "Петербурзьких діалогів"), Норман Пех та Люк Йохімсен (партія "Ліві", відома проросійською спрямованістю), а також чинний член "комітету з цінностей" правлячої Соціал-демократичної партії Німеччини Ганс Міссельвіц.

19:05 Польща передала Україні військову техніку на суму близько 7 мільярдів злотих ($1,6 млрд.), повідомив прем'єр-міністр країни Матеуш Моравецький.

18:58 Біля кордонів Росії може стати ще більше НАТОвських сил Прем'єри Латвії, Литви та Естонії виступили за розміщення на своїй території додаткових боєздатних дивізій НАТО по одній у кожній із країн. Вони потрібні для того, щоб запобігти будь-якій можливості агресії. Заявляється, що їм потрібне посилення присутності сухопутних, військово-повітряних та військово-морських сил союзників.

18:55 Короткий перелік того, що нам вже передають наші союзники:

18:35 Окупанти мають суттєві проблеми з медичним забезпеченням своїх підрозділів, існують труднощі з евакуацією поранених, не вистачає медикаментів. Через зростання числа поранених, у місті Балаклея ворог, одночасно з розгорнутим військовим шпиталем, використовує можливості міської поліклініки.

18:14 Запорізька ОВА повідомляє про обстріл міста Василівка. У житловий будинок в центрі міста влучила ракета системи "Ураган". На щастя, ракета не розірвалась, потерпілих не має, але будинок зазнав руйнувань.

18:09 Наслідки прильоту до Одеси. 5 загиблих. Серед убитих – тримісячна дитина. 18 людей поранено.

17:47

17:37 Голова Сумської ОВА заявив, що триває обстріл прикордонних громад з території росії. Сьогодні про такі ж обстріли повідомляли на Чернігівщині.

17:33 Окупанти пограбували будинок солістки гурту KAZKA Олександри Заріцької під Гостомелем.

"Вже на другий день почалися дуже гучні вибухи. У мене в будинку мешкало декілька моїх друзів, блогерів. Вночі було особливо дуже сильно чутно вибухи, було дуже важко заснути. Так сильно гриміло у 4-5 день, що ми серед ночі, навіть коли закривали очі, трохи засинали, вставали і всі гуртом бігли до коридору. На п'ятий день вранці мені зателефонував мій тато, він був у Макарові, і сказав, що до Макарова заїжджають російські окупанти. Тато сказав, що нам треба їхати. Нас охопила паніка. Ми за хвилин 15 зібрали речі, трьох моїх собак і поїхали...

Розбили машину, повиносили абсолютно усе. Техніку, речі, які були більш-менш цінні, навіть мікрофон хотіли винести, але загубили дорогою", – розповіла співачка.

17:27 Голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко підтверджує "прильот" у Дніпровському районі. Ракета прилетіла на околицю села і залишила у землі величезну воронку глибиною понад 4 метри. Людей там не було, бо у тому районі давно ніхто не живе.

17:12 Внаслідок ракетного удару окупантів по Одесі загинула тримісячна дитина. Загалом за останніми даними 5 загиблих та 18 поранених.

17:06 ЗСУ 22 квітня завдали нищівного удару по передовому пункту управління 49 загальновійськової армії російських окупаційних військ, який було розміщено на незначному віддаленні від лінії бойового зіткнення у Херсонській області.

Результат ураження — два генерали окупантів ліквідовано, один - важкопоранений, у критичному стані евакуйований. Персональні дані уточнюються.

16:44 Білоруський фотограф Павло Кричко створив портрет Путіна, склавши його з 1500 фотографій, знятих за 57 днів війни в Україні.

"Жах, біль, страждання, смерть, скалічені долі, злочини, нелюдяність, зло — все в цьому образі. Дивлячись на всі ці фотографії, мені досі важко зрозуміти людей, які це підтримують", — підписав свою роботу фотооператор.

16:36 Оперативна інформація від ОК "Південь" щодо сьогоднішнього обстрілу Одеси:

Угруповання протиповітряної оборони повітряного командування "Південь" вело бойові дії зі знищення крилатих ракет противника, запущених літаками стратегічної авіації ТУ-95 росії з акваторії Каспійського моря.

Під час ведення бойових дій воїнами зенітних ракетних підрозділів знищено дві ворожі крилаті ракети (попередньо Х555 або Х101), які здійснювали удар по Одесі, та 2 БПЛА оперативно-тактичного рівня, які імовірно здійснювали корекцію польоту крилатих ракет та ставили активні перешкоди для ЗСУ. На жаль, 2 ракети вразили військовий об'єкт та 2 житлові будинки.

Нардеп Гончаренко повідомив про трьох загиблих.

16:18 У Дніпрі щойно пролунав потужний вибух.

16:15 Армійські "писанки".

16:07 Геращенко заявив, що вже точно відомо про одного загиблого під час ракетного удару по Одесі. Він згорів у своїй машині на подвір'ї одного з будинків.

15:59 Під Маріуполем ліквідовано російського окупанта, командира взводу управління реактивної артилерійської батареї 810-ї обрмп лейтенанта Кирила Костеннікова. Вбито 24 березня.

15:53 Окупанти розпочали примусову мобілізацію на захоплених територіях Херсонської, Запорізької та Харківської областей. Мобілізують медиків, а в разі відмови погрожують розстрілом. Також примусово мобілізують молодь. Про це повідомляє українська розвідка.

15:40 Також вдень лунають вибухи у Дніпрі, Харківській та Полтавській областях.

15:20 Кирило Тимощенко записав відеозвернення, в якому розповів, у яких областях і за яким часом буде запроваджено комендантську годину на час Великодня.

23 квітня з 19:00 до 05:00 24 квітня – Донецька, Запорізька, Луганська, Миколаївська, Харківська, Херсонська області закриті для пересування громадян.

У центральних та західних областях комендантська година починається трохи пізніше. Вінницька, Волинська, Дніпропетровська, Житомирська, Закарпатська, Івано-Франківська, Київська, Кіровоградська, Львівська, Одеська, Полтавська, Рівненська, Сумська, Тернопільська, Хмельницька, Черкаська, Чернівецька та Чернігівська області та Київ закриті з 23 квітня 23:00 до 05: 00 24 квітня.

На Великдень, починаючи з 5 ранку, всі українці можуть відвідати храми своїх міст. Богослужіння проходитимуть онлайн", - розповів заступник голови ВП.

15:01 Окупанти завдали ракетного удару по Одесі, є постраждалі.

14:25 З Одеси йде повідомлення, що ППО збила ракету або безпілотник.

14:13 Голова Київської ОДА Олександр Павлюк записав відеозвернення, у якому закликав мешканців області провести Великодні дні будинку.

Він розповів, що богослужіння відбуватимуться онлайн. Це потрібне для безпеки мирних жителів.

"В області триватиме комендантська година з 23.00 23 квітня до 5.00 24 квітня - не нехтуйте ним. Усі богослужіння транслюватимуться онлайн. Тому ви можете приєднатися до молитви з дому", – також написав Павлюк.

13:50 Майже у всій Україні повітряна тривога

13:45 У Харкові комендантська година у зв'язку з Великоднем сьогодні розпочнеться о 19:00 23 квітня та триватиме до 05:00 24 квітня.

13:35 Російські окупанти знову обстріляли Чернігівщину з території Росії. Під обстріл із гранатомета потрапили прикордонники Чернігівського прикордонного загону.

Це вже четвертий обстріл російських окупантів, проведений ними після того, як їхні захисники вигнали з Чернігівської області.

13:19 Російські війська вже кілька діб проводять перегрупування у напрямку Слов'янська, Краматорська та Гуляйполя. Але результати будуть невтішними для нього.

Про це повідомляє радник глави Офісу президента Олексій Арестович.

"Ворог продовжує зосереджувати головні зусилля у напрямі Слов'янськ - Краматорськ і намагається розвивати наступ у напрямку Гуляйполя. Проводить активні штурмові та пошукові дії, шукає слабкі місця в нашій обороні, щоб зосередити на них основний удар. Але поки це йому вже не вдається вже шосту добу. підряд. Він там перегруповується, чекатимемо на результати цього перегрупування. Але щось мені підказує, що результати будуть невтішними для противника", - зазначив він.

12:45 Окупанти спустошили елеватор у селищі Новоолексіївка Херсонської області та вивезли все зерно до Криму, - омбудсменка Денисова.

12:19 У Чорному морі діють щонайменше чотири російські субмарини проекту 877 "Палтус", з яких здійснюють ракетні атаки з далеких цілей в українському тилу.

Ракети запускають із глибини до 50 метрів, що перешкоджає ефективній фіксації ракетних запусків радарами та супутниками.

Саттон і Піттет припускають, що росіяни почали використовувати підводні човни частіше, після аварії крейсера "Москва", щоб уникнути ризиків контратаки з боку української берегової охорони.

На їхню думку, є вагомі підстави стверджувати про ракетні запуски із субмарин за цілями в українському тилу через наявність даних у відкритих джерелах інформації про навантаження ракет "Калібр" та боєголовок на російські підводні у військово-морських портах.

11:55 Тим часом у "ПриватБанку" масовий збій.

Можуть не працювати банкомати та термінали. Фахівці вже працюють над усуненням проблеми.

11:15 У п'ятницю, 22 квітня, українські військові пішли у контрнаступ у Харківській області. ЗСУ звільнили від російських окупантів три населені пункти.

10:58 Російська сторона не передавала Україні жодного нового документа, який стосувався б майбутньої мирної угоди між країнами. А лише свої пропозиції до формульного документу, який підготувала українська делегація.

Про це повідомляє радник глави офісу президента Михайло Подоляк в ефірі телемарафону.

10:08 Втрата ворога на ранок 23 квітня

9:45 Внаслідок обстрілу Миколаєва ніхто не постраждав

9:00 Bloomberg дізнався, які обмеження ЄС може запровадити на російську нафту.

Розглядаються три варіанти: запровадження ембарго, встановлення граничної ціни та створення «механізму оплати для утримання виручки», яку Росія отримала від початку воєнної операції в Україні.

8:36 "Велика двадцятка" не може ефективно працювати, доки росія залишається її членом, заявила міністр фінансів Канади Христя Фріланд після тижня протестів на зустрічах МВФ та Світового банку у Вашингтоні.

8:24 На Дніпропетровщині все спокійно. Ніч пройшла без надзвичайних ситуацій. Незважаючи на те, що вранці звучали сирени, ракетні або авіаційні удари по населених пунктах регіону не було, - Рада оборони області.

7:59 Так, сьогодні вранці звучав Миколаїв.