RU  UA

Розклади цікаві та інтригуючі: хто вступить у боротьбу за крісло прем'єра Британії

У четвер, 20 жовтня, свою посаду залишила прем'єр-міністр Великобританії Ліз Трасс. Вона провела на цій посаді 45 днів: тим часом, до боротьби за крісло прем'єра можуть включитися кілька кандидатів.

Про це в ефірі Апостроф TV заявив політолог Микола Давидюк.

Він зазначив, що 45 днів Ліз Трасс з погляду лідерства були набагато яскравішими і кращими, ніж 20 років Путіна на посаді президента Росії. І те, що вона не боїться піти у відставку заради своєї держави, говорить про те, що це справжній політик, який хворіє на свою державу.

Читайте також: Чим Трасс запам'яталася на посаді британського прем'єра: головне.

Зараз основна боротьба йтиме між Борисом Джонсоном та колишнім канцлером Казначейства Британії Ріші Сунаком - також у ній, можливо, візьме участь і нинішній глава МІ-6 Річард Мур.

е насправді буде боротьба двох еліт – британської та еліт діаспори, тому що по великому рахунку Ріші Сунак буде ставлеником діаспори – він та його дружина – це представники Індії, і Індія буде намагатися повпливати на внутрішні політичні процеси (у Великій Британії). І в даному випадку повернення Бориса Джонсона для України буде надзвичайно крутим маркером щодо подальшої блискавичної швидкої перемоги. Тому що давайте скажемо чесно: повернення Джонсона це фізична смерть Путіна. Путін інвестував в його відставку надто багато, щоб сьогодні відчути його повернення", - заявив Давидюк.

Для України найкращим варіантом є Джонсон, але навіть прихід Ріші Сунака не означає для України катастрофи.

"Тому що, скоріше за все, Річард Мур, керівник розвідки, буде залишатися. Він один з головних архітекторів того, що відбувається зі сторони Британії. Це друг Ердогана, це друг України, це дуже антиросійський політик, який розуміє всю терористичну загрозу з боку Російської Федерації для західного світу. Розклади в Британії цікаві, політично інтригуючі, але для України вони явно не несуть катастрофічних наслідків. Навіть прихід Ріші Сунака не змініть геополітичну конструкцію, в той де час може дещо ускладнити наші відношення з Лондоном, наприклад з точки зору об’єму фінансової допомоги, або термінів логістичних поставок в Україну, або впливу на деякі європейські країни", - резюмував експерт.

Раніше ми повідомляли, що Борис Джонсон очолив групу дружби з Україною в Консервативній партії.