RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

В Польщі оновили правила виплати допомоги по безробіттю: що треба знати українцям

Більшість українців, яких немало виїхало до Польщі через повномасштабне російське вторгнення, не зможуть претендувати на отримання виплат по безробіттю у Польщі – це зможуть зробити лише ті громадяни України, які мають певний стаж роботи та сплачували відповідні внески протягом певного періоду.

Про це повідомляє NV.

Так, згідно з чинним законодавством Польщі, трудові колективи, які мали законну зайнятість та регулярно сплачували соціальне страхування й внески до Фонду праці не менше одного року, мають гарантоване право на отримання допомоги по безробіттю через Управління соціального захисту (ZUS), у разі втрати роботи. При цьому українці, які не мають роботу у Польщі, зазвичай не відповідають вимогам для отримання виплат по безробіттю від ZUS.

Однак, варто зазначити, що українським громадянам, які проживають в Польщі та мають статус працівників, надається можливість отримати різні форми допомоги або соціальні пільги у випадку втрати роботи. Для того, щоб скористатися такою допомогою, варто звернутися до відповідних органів соціального захисту або міграційних служб, які надають консультації та інформацію про доступні програми та підтримку для безробітних осіб.

Читайте також: Є час до 24 серпня: біженців у Польщі попередили про важливі зміни щодо віз та свідчень

Згідно з положеннями Спецзакону Республіки Польща, що стосується допомоги біженцям з України, які тікають від війни після 24 лютого 2022 року, українським громадянам надається право на офіційне працевлаштування без необхідності отримання спеціальних дозволів. Польські роботодавці активно пропонують вакансії для українських громадян, навіть у випадках, коли вони не володіють польською мовою. Вже значна кількість тимчасово переселених українців успішно знайшла роботу в Польщі, що робить країну лідером серед держав Європейського Союзу за кількістю працюючих біженців.

Окрім цього, у Польщі наразі перебуває багато українських бізнесменів, які надають робочі місця українцям. Якщо людина самостійно не можу знайти роботи, вона може зареєструватися у місцевому центрі зайнятості.

Для цього потрібно зібрати необхідний пакет документів та подати їх до управління праці в робочий час. Ось список документів, які необхідно мати з собою:

  • діючий паспорт;
  • PESEL;
  • документи про освіту, якщо є;
  • оригінали всіх договорів з роботодавцем, довідок з роботи, які можуть підтвердити стаж;
  • відомості про родину (діти, подружжя);
  • медичні довідки, якщо є обмеження по фізичній роботі тощо;
  • інші заявки та згоди, які можуть попросити в управлінні праці.

Раніше ми писали, куди у Польщі звертатися у разі порушення прав українців та що треба знати.

  • Вас може зацікавити:

Які є варіанти пересилання грошей з Польщі в Україну і навпаки: детальне пояснення

Робота в Європі: які популярні професії та скільки платять українцям

Тепер тільки вплав? Польща закрила кордон для російських та білоруських вантажівок