RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Є час до 24 серпня: біженців у Польщі попередили про важливі зміни щодо віз та свідчень

Після змін в оформленні пенсій, Польща скасовує автоматичне продовження віз та посвідок для іноземців. До 24 серпня 2023 року українці мають отримати нові документи для легалізації чи виїхати за межі Польщі.

Про це пише Visit Ukraine.

Читайте також: Індексація пенсій у липні: хто отримає підвищення

"З 1 липня 2023 року уряд Польщі планує скасувати стан епідемічної загрози Covid-19. Таке рішення тягне за собою зміни в певних законодавчих актах країни. Таким чином, буде скасовано процедуру автоматичного продовження візи та посвідки на проживання для іноземців після закінчення терміну дії їхніх документів", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що у Польщі, ще з початку березня 2020 року, діє норма, згідно з якою термін дії національних віз та посвідка на проживання має бути продовжена автоматично. Таке рішення було ухвалено у зв'язку з пандемією Covid-19. Завдяки цьому іноземці, зокрема українці, мали право залишитися в Польщі навіть на підставі простроченого дозволу чи візи.

"Якщо рішення буде остаточно ухвалене владою Польщі, то українці, які мають прострочене бачення на проживання в Польщі, повинні будуть до 24 серпня 2023 року отримати нові документи для легалізації або виїхати за межі країни. Українців, які прибули до Польщі після початку повномасштабного вторгнення і тих, хто отримав у країні статус Pesel Ukr, ці зміни не торкнуться", - зазначають експерти.

Легалізувати своє проживання у Польщі до 24 серпня 2023 року іноземці можуть трьома способами:

  • оформити вид на тимчасове проживання;
  • отримати візу;
  • виїхати за межі Шенгенської зони на 90 днів та повернутися до Польщі на підставі безвізового режиму.

У Польщі з’явилася можливість отримати візу без виїзду в Україну. Процедура проводиться через довірену особу, проте віза вважається недійсною, доки громадянин України не перетне польсько-український кордон. У паспорті українця має бути друк в'їзду до Польщі. Експерти зазначають, що наразі ажіотаж щодо подання документів на види на тимчасове проживання у Польщі відсутній.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" повідомляв, що деякі категорії пенсіонерів можуть не платити за комунальні послуги.

Вас також може зацікавити:

Частина країн НАТО може розмістити свої війська в Україні: хто готовий на це піти

В Україні з'явиться новий вид пенсії: хто зможе отримати

Вимоги посилюються: що треба знати українцям про вихід на пенсію у 2023 році