RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Путін прагне заморозити вірмено-азербайджанський конфлікт за сценарієм Донбасу

Лідер РФ продовжує на Південному Кавказі загарбницьку політику, утримуючи тут власні проксі-сили так само, як це відбувалося в Південній Осетії та Придністров'ї. Російський президент хоче зберегти військову присутність у Закавказзі та в Східній Європі і не допустити переорієнтації Єревану на Захід.

Про це пише оглядач Світлана Кушнір у блозі на Цензорі.

Медіатори у переговорному процесі між Вірменією та Азербайджаном ЄС та США, виступають за мирну угоду на Південному Кавказі, адже це позбавить Путіна позицій на цій території та сприятиме остаточній переорієнтації Єревана на Захід.

Глава Євроради Шарль Мішель заявив про намір Баку налагодити через азербайджанський м. Агдам поставки гумдопомоги до вірменського анклаву Карабаху.

Після відновлення азербайджанського суверенітету над Карабахом 2 роки тому зв'язок вірменського анклаву з Вірменією здійснюється по Лачинській дорозі, яку контролює російський військовий контингент. Ця магістраль веде до адмінцентру анклаву - м. Ханкенді (вірменською Степанакерт).

У відповідь на заяву Мішеля про готовність Азербайджану відкрити додатковий маршрут, представники проросійського руху "Фронт безпеки та розвитку Арцаху" 18 липня перекрили дорогу через Агдам до Ханкенді бетонними блоками. І стверджують, що в анклаві панує "голод та гуманітарна катастрофа". Хоча заяви про "голод" у анклаві спростувало розслідування нардепа Володимира Крейденка. Він з легкістю замовляв для корпоративів м'ясо, рибу, сир, десерти у м. Ханкенді.

Згаданий "Фронт безпеки та розвитку Арцаха" створив емісар Путіна Рубен Варданян. Він внесений до української бази співучасників російської агресії – "Миротворця", за ініціативою СБУ.

За тристоронньою заявою глав РФ, Азербайджану та Вірменії у травні 2020, якщо у травні 2025-го жодна із сторін не вимагатиме виведення військ РФ з Карабаху, то термін їхнього перебування подовжиться ще на 5 років.

На відміну від Москви, ЄС зацікавлений у мирі на Кавказі. Бо через регіональні транспортні маршрути, особливо Зангезурський коридор, Євросоюз отримає прямий транзит до Китаю в обхід РФ. Це також дозволить Азербайджану стати енергетичним партнером ЄС і компенсувати Європі втрату російського викопного палива.