RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

Вірменія і Азербайджан на порозі нової війни: до кордонів стягуються війська, фото і відео

В Азербайджані помітили колони військової техніки, які рухаються у бік кордону з Вірменію.

Відповідні фото і відео публікують в соцмережах місцеві жителі.

Читайте: Вірменія та Азербайджан знову на порозі війни: Пашинян зробив заяву

Очевидці стверджують, що Азербайджан стягує до вірменського кордону різні види артилерії, танки та велику кількість військових вантажівок. На машинах були помічені символи "∀": у мережі їх вже встигли порівняти з російськими символами "Z" та "V", які російські окупанти використовували під час вторгення до України в лютому 2022 року.

В мережі припустили, що Баку збирається використати ці машини проти Вірменії, направляючи конвой у бік Зангезура.

Також в соцмережах повідомляють про інтенсивний рух транспортних літаків із Туреччини та Ізраїлю до Азербайджану.

При цьому офіційний Баку заявив, що це все підготовка до "великих навчань із використанням військових резервів".

В той же час Міністерство закордонних справ Азербайджану повідомило, що уряд рішуче налаштований на досягнення миру з Вірменією і чекає від Єревана закріплення на папері визнання територіальної цілісності країни. Тобто мова йде про передачу під контроль Баку всієї території Нагірного Карабаху.

Зазначимо, що з моменту закінчення Другої Нагірно-Карабахської війни у 2020 році, Азербайджан та Туреччина просувають концепцію "Зангезурського коридору", який, має з'єднати Азербайджан з Нахічеванем і Туреччину з рештою тюркського світу через вірменську провінцію Сюнік.


Ініціатива "Зангезурського коридору", як пояснює агентство "Анадолу", торкнеться інтересів багатьох країн, у тому числі Ірану, Росії та Туреччини.

Наприклад Іран побоюється зростання впливу та "привабливості" Азербайджану, у тому числі для азербайджанців, які проживають в Ісламській Республіці. У Тегерані вважають, що "Зангезурський коридор" може також перервати зв'язки Ірану з Вірменією і перешкоджати виходу країни у Чорне море.

Незважаючи на те, що безпеку Зангезурського коридору забезпечуватиме Росія, Вірменія заперечує проти цього, стверджуючи, що "логіка коридору" відхиляється від заяви про припинення вогню.

Азербайджан натомість ініціював будівельні проекти на своїй території, представляючи їх як частину реалізацію так званого "Зангезурського коридору" і пригрозив, що якщо Вірменія не захоче запровадження коридору, Азербайджан "вирішить це силою".

Нагадаємо, раніше "Апостроф" розповідав, як французький лідер Макрон підкріплює деструктивну політику РФ та Ірану на Кавказі.

  • Вас може зацікавити:

Армія РФ таємно передає вірменським провокаторам у Карабаху сотні китайських дронів

ЗМІ розповіли про інтерес великих французьких компаній у конфлікті в Карабаху

Ніякого "Нагірного Карабаху" немає: Азербайджан знущався з Міноборони РФ