RU  UA

Війна з Хезболлою - питання часу: з якими проблемами стикнувся Ізраїль під час операції проти ХАМАСу

Бойовики палестинського терористичного угруповання ХАМАС використовують цивільних та лікарні в Секторі Гази як живий щит. Це створює проблему для Ізраїлю під час операції ЦАХАЛу.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів ізраїльський журналіст Цві Зільбер.

Читайте також: Напад стався за згодою Москви: в Ізраїлі зробили заяви щодо ХАМАС і оголосили стан війни

За його словами, результат операції в Секторі Гази вже зрозумілий, проте залишається проблема заручників.

"Тільки вчора ХАМАС публікував знімок мертвої заложниці, і для Ізраїлю це удар. Скоріше за все, в бункері під лікарнею є заложники. Там же знаходяться кілька сотень хамасівського спецназу і його керівництва. Головна проблема з тунелями - позиція американців. Вони не хочуть бачити картинки штурму лікарні. Це для них велика проблема", - зауважив він.

Водночас ХАМАС продовжує порушувати всі норми людяності, призиваючи неповнолітніх, забороняючи евакуацію населення.

Експерт зазначив, що Ізраїль може легко штурмувати бункер, оскільки лікарню Аль-шифа будували ізраїльські архітектори. Однак штурм буде погано сприйнятий світовою суспільною думкою, тому зараз Ізраїль намагається максимально прибрати з лікарні цивільних, після чого її можна буде або штурмувати, або зруйнувати. Також можливим є штурм знизу - через підземні комунікації. Проте військові своїх планів не оприлюднюють.

Зараз тривають переговори про звільнення заручників. Ситуація ускладнюється тим, що вони є у різних організацій, не лише у ХАМАСу. До того ж, ХАМАС чудово вміє грати на нервах в Ізраїлю і тягнути час. Переговори інколи тривають роками.

Експерт повідомив, що вже є пропозиція обміняти жінок і дітей. Можливо, Ізраїль піде на відповідну угоду, проте умовою такого обміну може стати припинення вогню, а Ізраїль не хоче на це погодитися, адже це дасть ХАМАСу час передихнути.

Щодня діє гуманітарний коридор з лікарні, де лишається до тисячі людей. Хоч ХАМАС їх не випускає, але вони поступово виходять.

Також він вважає, що ймовірність війни з Хезболлою становить 90%.

"Зараз тривають артилерійські дуелі. Евакуйовані населені пункти на півночі Ізраїлю. І мешканці туди не повернуться, доки не буде усунуто загрозу. І зробити це можна або силою, або сильним дипломатичним тиском. У Хезболли на кордоні є спецназ, який є досить боєздатним підрозділом і воювати з ним важко. Тому Ізраїль хоче спочатку закінчити справу з ХАМАСом, а тоді вже вступати в війну з Хезболлою, яка є лише питанням часу", - додав Цві Зільбер.

Нагадаємо, раніше Ізраїль оприлюднив докази причетності палестинських бойовиків до удару по лікарні у Газі.

  • Вас також може зацікавити:

Що буде з сектором Газа після розгрому ХАМАС: стали відомі плани Ізраїлю та США

Напад стався за згодою Москви: в Ізраїлі зробили заяви щодо ХАМАС і оголосили стан війни

Україна також відчує вплив ХАМАС - американський дипломат