RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Вірус made in Russia: науковці попереджають про нову загрозу для людства

У Сибіру Росії планують масштабні гірничодобувні роботи, у рамках яких для видобутку нафти та руди хочуть зробити величезні отвори у глибокій вічній мерзлоті. Це визволить величезну кількість патогенів, які збереглися у льоді за мільйон років, вважають науковці.

Про це повідомляє Science.

Читайте також: Вчені такого ще не бачили: у США виявлено перший вірус-"вампір"

Стародавні віруси у вічній мерзлоті Арктики можуть звільнитися через глобальне потепління, спровокувавши великий спалах хвороби. Верхні шари основних запасів планети в Канаді, Сибіру та на Алясці тануть.

Водночас вірусологиня Маріон Купманс з медичного центру у Роттердамі та французький генетик Жан-Мішель Клавері вважають, що небезпеку також несе зникнення арктичного морського льоду, через що у Сибіру планують збільшити судноплавство, перевезення та промисловий розвиток, проводячи масштабні гірничодобувні роботи та роблячи великі отвори у глибокій вічній мерзлоті.

"Якщо ви подивитеся на історію спалахів епідемій, одним із ключових факторів були зміни у землекористуванні. Вірус Ніпа поширили кажани, яких люди вигнали з місць їхнього проживання. Так само мавпячу віспу пов’язують із поширенням урбанізації в Африці. І це те, що ми незабаром побачимо в Арктиці: повна зміна землекористування може викликати новий спалах", – зауважила Купманс.

Вірус із вічної мерзлоти, якому близько 30 тисяч роківФото: Жан-Мішель Клавері

За її словами, це може бути стародавня форма поліомієліту або щось подібне. Тим паче, що дослідники виявили існування у семи різних місцях Сибіру кількох різних вірусних штамів, одному з яких 48 500 років. Незважаючи на тисячолітнє перебування у вічній мерзлоті, вони можуть інфікувати одноклітинні організми.

"Віруси, які ми дослідили, не становлять небезпеки для людей. Однак це не означає, що інші віруси, поховані у вічній мерзлоті, не можуть викликати захворювання у людей. Наприклад, ми ідентифікували геномні сліди поксвірусів і герпесвірусів, які є добре відомими патогенами людини", – зазначив Клавері.

Наразі науковці планують створити карантинні заклади і провести медичну експертизу, щоб визначити ранні випадки хвороб і лікувати їх на місці, аби стримувати поширення інфекції у майбутньому.

"Зараз ми стикаємося з відчутною загрозою, і повинні бути готові впоратися з нею", – заявив французький генетик.

Нагадаємо, знайдено нульового пацієнта COVID-19.

  • Вас може зацікавити:

В одній з областей України зросла кількість хворих на грип і ГРВІ

Оленів з американського парку "косить" дивна хвороба: стають схожими на зомбі

Науковці виявили новий вірус, який виявився "найглибшим" з усіх відомих: деталі відкриття