RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

В Іспанії загинув пілот Максим Кузьмінов: заява ГУР і всі деталі

В українській розвідці підтвердили смерть в Іспанії російського пілота Максима Кузьмінова, який брав участь у спецоперації ГУР "Синиця" та перегнав вертоліт Мі-8 в Україну.

Про це заявив речник головного управління розвідки Андрій Юсов, пише "Суспільне".

Читайте також: ГУР готувало операцію 6 місяців: фото і нові подробиці про російський вертоліт МІ-8

Представник ГУР повідомив, що російській пілот Кузьмінов дійсно загинув, однак не уточнив інформацію, що могло стати причиною.

"Можемо підтвердити факт смерті", - сказав Юсов.


Водночас, як повідомило російське держагентство ТАСС, посилаючись на Eureka News, в Іспанії було розстріляно російського пілота Максима Кузьмінова, який перейшов на бік України разом зі своїм Мі-8 у серпні минулого року. Новину відразу підхопили проросійські блогери.

Eureka News повідомляло, з посиланням на "джерела в Громадянській гвардії Іспанії", що Кузьмінов "мав проблеми з алкоголем і наркотиками". Згодом повідомлення видалили. Деякі телеграм-канали пишуть, що насправді Eureka News є фейковим каналом російського Z-блогера та ексслужбовця Міноборони РФ Михайла Звінчука, автора каналу "Рибар".

Інший ресурс, який також повідомив про вбивство Кузьмінова, є порталом Il Corrispondente. На нього посилаються і російські пропагандисти, і фейк-канал Eureka News. Автори називають Кузьмінова "зрадником" і стверджують, що він викрав гелікоптер і вбив товаришів по службі за винагороду. Приналежність порталу до російської пропаганди встановити не вдалося.

"Ексклюзив: Максим Кузьмінов убитий, в Іспанії знайшли мертвим російського льотчика, який зрадив Росію, убивши двох своїх товаришів за 500 тисяч євро та передавши свій гелікоптер українським ЗСУ", - пише видання.

Як повідомляє УП з посиланням на джерела у ГУР, Кузьмінов сам вирішив переїхати до Іспанії замість того, щоб бути в Україні.

На початку осені 2023 року в українській розвідці розповіли деталі спецоперації "Синиця", під час якої вдалося виманити в Україну російський вертоліт Мі-8АМТШ з екіпажем.

Там зауважили, що вдалося знайти правильний підхід до пілота, вивезти непомітно всю його родину та створити такі умови, щоб він зміг перегнати вертоліт з екіпажем, який не знав, що відбувається.

Завдяки добре спланованій та чіткій роботі воєнних розвідників російському пілоту вдалося перегнати вертоліт МІ-8, який був завантажений компонентами до бойових літаків.

"Коли вони зрозуміли, де сіли, то спробували втекти. На жаль, вони були знищені. Хотілося б узяти живими, але маємо що маємо", - повідомили в ГУР.

Також повідомлялося, що російським пілотом, який брав участь у спецоперації ГУР та перегнав Мі-8 в Україну, був льотчик-штурмовик 319-го окремого вертолітного полку Східного військового округу Максим Кузьмінов.

Нагадаємо, 23 серпня російський гелікоптер Мі-8 разом з екіпажем перелетів на територію України, приземлився у Полтаві та здався у полон.

  • Вас також може зацікавити:

Залишається кілька питань: експерт про посадку російського МІ-8 на Харківщині

Відновити швидко не вдасться: авіаексперт оцінив масштаби втрат серед російських пілотів

Що потрібно ЗСУ, щоб прорвати оборону ворога на півдні: в Україні дали чітку відповідь